Ποιος φροντίζει για τη διεθνή εικόνα της υπερδύναμης; Γιατί αυτός δεν είναι ο... Τζο Μπάιντεν, αφού δεν συνομιλούν μαζί του οι ηγέτες του κόσμου! Φαίνεται πως έχει γίνει ένας καταμερισμός αρμοδιοτήτων ασυνήθιστος στον Λευκό Οίκο κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει αναλάβει να ασχολείται με το «πρόσωπο» του Λευκού Οίκου στα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες παγκοσμίως έχουν βρει στην άλλη γραμμή του «κόκκινου» τηλεφώνου κάποιον άλλον συνομιλητή... ή καλύτερα κάποια άλλη: την Καμάλα Χάρις.

Αυτό αποκαλύπτουν αναρτήσεις στο Twitter και ανακοινώσεις, φέρνοντας ένα «γιατί;» ως πρώτη αντίδραση και το ερώτημα ποιος είναι πραγματικά ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ως δεύτερη σκέψη. Η «New York Post» αναφέρει ότι η Χάρις είχε μία μακρά συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε δήλωση του γραφείου της τονίστηκε ότι οι δυο τους «συμφώνησαν για την ανάγκη στενής διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, την αλλαγή του κλίματος και την υποστήριξη της Δημοκρατίας στο εσωτερικό και στον κόσμο». «Συζήτησαν τις περιφερειακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους».

Η αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μακρόν για την ηγετική του θέση στο θέμα της ισότητας των φύλων και τη συμβολή της Γαλλίας στο Mars 2020 Perseverance rover της NASA», κατέληξε η ανακοίνωση. Το ίδιο συνέβη και όταν η Χάρις μίλησε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό την 1η Φεβρουαρίου σχετικά με την «επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν στενά με τον Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική αλλαγή, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με τρόπους που προωθούν την ανάκαμψη και δημιουργούν θέσεις εργασίας», ανέφερε το γραφείο της.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε ότι είναι απίθανο ο Μπάιντεν να συναντηθεί με ξένους ηγέτες τους επόμενους μήνες. Όπως σχολιάζει η «NY Post», μια τέτοια στάση δεν είναι φυσιολογική από πλευράς του Προέδρου Μπάιντεν και σπεύδοντας σε συγκρίσεις σημείωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μόνο «περιστασιακά μίλησε απευθείας τηλεφωνικά με ξένους ηγέτες, αυτός ο ρόλος ήταν του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά πέρυσι». «Σε μια ανασκόπηση των ανακοινώσεων Τύπου από το τελευταίο έτος του Πενς στο γραφείο δεν αποκαλύφθηκαν άμεσες κλήσεις με ηγέτες ξένων εθνών», καταλήγει η «Post».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time