Ο ιός, σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, με τις δυο μεταλλάξεις της Βρετανικής και Νοτιοαφρικανικής, να συνεχίζουν να εκτοπίζουν άλλες παραλλαγές, αυξάνοντας την εμβέλειά τους και απαιτώντας νέα μέτρα.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία καταγράφονται λιγότερα από ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα ανά εβδομάδα που αποδίδεται στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Τα νέα κρούσματα έχουν μεν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ από τα τέλη του 2020, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει 10 φορές υψηλότερος από ό, τι τον Μάιο του περασμένου έτους με την διασπορά στην κοινότητα να παραμένει στις περισσότερες χώρες σε πολύ υψηλά ή υψηλά επίπεδα.

Ποιο είναι το σύνδρομο μετα-Covid 19

Εκείνο όμως που απασχολεί ιδιαιτέρως, όπως τονίστηκε, τους επιστήμονες του Π.Ο.Υ ιδιαίτερα, είναι και οι μακροπρόθεσμες και πολύμηνες επιπτώσεις μετά από μια πιθανή λοίμωξη, γνωστό ως μετά-COVID σύνδρομο που πλήττει χιλιάδες άτομα προκαλώντας σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και επαγγελματικές συνέπειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ περίπου 1 στους 10 πάσχοντες από COVID-19 παραμένουν αδιάθετοι παρουσιάζοντας επίμονα συμπτώματα διαφόρων μορφών ακόμη και 12 εβδομάδες μετά την ανάρρωση τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες ο κοροναϊός επιτίθεται στους ασθενείς σε πολλά διαφορετικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική όπως ανέφεραν και όσοι πάσχουν από το μετα-Covid σύνδρομο, περιγράφουν έναν ποικίλο συνδυασμό αλληλεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και τους μυς, κόπωση, δύσπνοια. Παράλληλα ο ιός επιμένει να προσβάλει ορισμένα μέρη του σώματος που προστατεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας διαβήτη, προβλήματα στην πήξη του αίματος, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Έλλειψη ιατρικού οξυγόνου

Εν τω μεταξύ περισσότερο από μισό εκατομμύριο ασθενείς με COVID-19, σε 20 μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες χρειάζονται καθημερινά θεραπεία με οξυγόνο για το οποίο απαιτείται άμεση χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Το οξυγόνο που είναι ένα απαραίτητο φάρμακο, και παρά το ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία των νοσοκομειακών ασθενών COVID-19, η πρόσβαση σε φτωχές χώρες παραμένει περιορισμένη λόγω κόστους, υποδομής και υλικοτεχνικών εμποδίων. Οι εγκαταστάσεις υγείας συχνά δεν έχουν πρόσβαση στο οξυγόνο που χρειάζονται, με αποτέλεσμα την περιττή απώλεια ζωών. Για τον λόγο αυτό ο Π.Ο.Υ προχώρησε σήμερα στην συγκρότηση ειδικής ομάδας COVID-19 Oxygen Emergency.

πηγή:ert.gr