Σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» θα εκτίσει την ποινή του ο Νικολά Σαρκοζί. Ο 66χρονος πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών –το ένα από αυτά χωρίς αναστολή– για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Πρόκειται για μια απόφαση άνευ προηγουμένου για τη Γαλλία, που άφησε άναυδους το κόμμα του, αυτό των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τους υποστηρικτές του.

Η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ, ανακοίνωσε πως ήδη ετοιμάζει την έφεση που θα ασκήσει ο 66χρονος Σαρκοζί το επόμενο δεκαήμερο. Χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά σκληρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη», λέγοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος «είναι ήρεμος και αποφασισμένος» να αποδείξει την αθωότητά του.

Η δικαστής Κριστίν Με, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε ότι ο 66χρονος «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος Πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία. Η πρόταση των κατηγόρων ήταν καταδίκη τεσσάρων ετών, δύο εκτιτέα και δύο με αναστολή. Ο ίδιος ο Σαρκοζί δήλωσε στο δικαστήριο ότι «ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής», γεγονός που δεν έπεισε τους δικαστές, οι οποίοι άκουσαν συνομιλίες του 2014 που υπεκλάπησαν κι έγιναν αποδεκτές ως πειστήρια.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται πως την προεκλογική περίοδο του 2007 χρησιμοποίησε την επιρροή του προς το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ, ώστε να λάβει πληροφορίες που αφορούσαν στη σε βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από την κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, με αντάλλαγμα για το δικαστή μία θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό – υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «Πολ Μπισμούτ», από το ψευδώνυμο του δικηγόρου του. Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της χώρας, η οποία συνεστήθη το 2013, εκτίμησε την ύπαρξη διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς είχε συναφθεί άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Σαρκοζί, το δικηγόρο του, Τιερί Χερζόγκ, και το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ. Αμφότεροι καταδικάστηκαν μαζί με τον Σαρκοζί.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις τέσσερις δικαστικές μάχες που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Στις 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η δίκη της υπόθεσης «Bygmalion», που αφορά κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη το 2012. Πρόκειται για το δεύτερο πρώην Πρόεδρο της χώρας που καταδικάζεται. Το 2011 είχε καταδικαστεί ερήμην, σε δύο χρόνια με αναστολή, για χρηματισμό και υπεξαίρεση, ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος δεν εξέτισε ποτέ την ποινή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time