Η Γερμανία είναι ο κύριος στόχος στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρωσία, αναφέρεται σε έκθεση της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, τη στιγμή που οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Δύσης βρίσκονται στο κατώτερο σημείο μετά την δηλητηρίαση και φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στόχος της Ρωσίας η ΕΕ

Το παρατηρητήριο της ΕΕ για την παραπληροφόρηση που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αναφέρει στην έκθεσή του ότι από τα τέλη του 2015, όταν δημιούργησε την βάση δεδομένων παρατήρησης, έχει καταγράψει 700 τέτοιες περιπτώσεις παραπληροφόρησης που αφορούν την Γερμανία. Παράλληλα έχει καταγράψει περισσότερες από 300 περιπτώσεις που αφορούν στην Γαλλία, περισσότερες από 170 περιπτώσεις που αφορούν στην Ιταλία και 40 αφορούν στην Ισπανία, αναφέρεται στην έκθεση του παρατηρητηρίου, EUvsDisinfo, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014. «Η Γερμανία επιλέγεται ως ο κύριος στόχος για ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών» αναφέρει το EUvsDisinfo.

Το παρατηρητήριο λέει επίσης στην έκθεσή του, ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να παρουσιάσει τη Γερμανία ως μια χώρα που καθοδηγείται από μια «παράλογη Ρωσοφοβία» με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία. «(Η προσέγγιση της Ρωσίας) σκοπεύει να δημιουργήσει αβεβαιότητα, να σπείρει διχόνοια, να δώσει στους Ρώσους αξιωματούχους δυνατότητες για ελιγμούς ... Το Κρεμλίνο με τον διφορούμενο λόγο του εκμεταλλεύεται την δέσμευση της Ευρώπης και της Γερμανίας για διάλογο» αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα της προβληματικής τους σχέσης με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαρτίου.