Ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτώσει περίπου 30 κυβερνητικούς στρατιώτες σε μια σειρά συγκρούσεων στη βορειοανατολική Νιγηρία από την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές στρατιωτικών και πολιτικών πολιτοφυλακών την Κυριακή. Η ασφάλεια σε όλη τη Νιγηρία επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή

Τέσσερις επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 27 στρατιωτών και 10 μελών της Κοινής Ομάδας Εργασίας (CJTF), συμπεριλαμβανομένου ενός επικεφαλής μονάδας, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters. Το CJTF είναι τοπικές ομάδες ένοπλων ατόμων που προστατεύουν τις περιοχές όπου ζουν, κυρίως ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες. Δεν είναι μέλη του στρατού, αλλά συχνά πολεμούν μαζί με στρατιώτες.

Το Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Δυτικής Αφρικής (ISWAP), «θυγατρική» του Ισλαμικού Κράτους, διεκδίκησε επίθεση την Παρασκευή στο Μογγούνο, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq το Σάββατο. Το ISWAP είπε ότι σκότωσε 33 στρατιώτες και συνέλαβε έναν. Δύο στρατιωτικές πηγές και ένας μαχητής του CJTF ανέφεραν ότι η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Monguno και Kukawa, είχε σκοτώσει 11 έως 15 στρατιώτες, με αρκετούς ακόμα να αγνοούνται. Τέσσερις μαχητές CJTF σκοτώθηκαν επίσης.

Στρατιώτες σκότωσαν επίσης οκτώ μαχητές σε μάχες την Τετάρτη, ανέφεραν οι πηγές. Εδώ και μία δεκαετία η ισλαμιστική εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία διεξήχθη από την Μπόκο Χαράμ και αργότερα το ISWAP έχει εκτοπίσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 30.000.

Στην πολιτεία Kaduna στη βορειοδυτική Νιγηρία, ένοπλοι άνδρες προσπάθησαν να απαγάγουν περισσότερους μαθητές, δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής κυβέρνησης, καθώς 39 άλλοι από προηγούμενη επίθεση παραμένουν αγνοούμενοι. Τέσσερις σχολικές απαγωγές από τον Δεκέμβριο προκάλεσαν οργή σε εθνικό επίπεδο.