Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ εμβολιασθέντων παραχώρησε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Έμερ Κουκ.

Σημειώνεται ότι σειρά ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατόπιν συνεδρίασης αποφάσισε την συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η έρευνα του ΕΜΑ συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν τα κρούσματα θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού ή όχι, ανακοίνωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους - ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο. Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία. Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση», πρόσθεσε η Έμερ Κουκ.

«Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση; Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμώνων από όλα τα κράτη - μέλη για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη», συνέχισε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού. 

Όπως ανακοίνωσε η ίδια την Πέμπτη θα έχουμε τα συμπέρασματα από τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός.

«Μελετούμε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου κι αν αυτές συνδέονται με τις παρενέργειες. Η Αυστρία «παγωσε» τη χρήση συγκεκριμενης παρτίδας. Δεν μπορουμε να αποκλείσουμε πως μπορει να υπάρχει κάποιο θέμα στην παρασκευή του εμβολίου. Προτεραιότητά μας είνα να διασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου στους Ευρωπαίους. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να εμπιστευτούν το εμβόλιο. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόβλημα που είναι άλυτο, τότε θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε η Έμερ Κουκ.

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως τα επεισόδια με τις θρομβώσεις σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων της AstraZeneca, συστήνοντας ψυχραιμία και προσοχή στον κόσμο, τον οποίο κάλεσε να εμβολιαστεί κανονικά. «Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», τόνισε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ειδικότερα ανέφερε: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο υπουργός Υγείας.

 «Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα… Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά». «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

 «Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.

 «Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.