Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
astrazeneca
Διεθνή

EMA για AstraZeneca: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο - Δεν συνδέεται με θρομβώσεις

Τι δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν δείχνει να συνδέεται με τα περιστατικά θρόμβωσης που οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο πολυαναμενόμενο πόρισμά του.

Το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν οι θρόμβοι από το εμβόλιο δείχνει απίθανο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό και ο ΕΜΑ θα παραμείνει σε επαγρύπνιση, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ. «Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι στην πραγματικότητα μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε από την πλευρά της η δρ Σαμπίνε Στράους, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σχετίζεται το εμβόλιο με την εμφάνιση πολύ σπάνιων θρόμβων στον εγκέφαλο που συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία των θρομβώσεων, η δρ Στράους επισήμανε ότι ο ίδιος ο κοροναϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί διαταραχές στην πήξη του αίματος «και αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η δρ Στράους διευκρίνισε ότι ο ΕΜΑ εξέτασε μόνο τις αναφορές που είχαν υποβληθεί μέχρι την Τετάρτη και επομένως δεν έχει υπόψη τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη Νορβηγός ειδικός, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τρία περιστατικά θρόμβωσης στη χώρα του προκλήθηκαν από το ίδιο το εμβόλιο.

Η δρ Στράους ανέφερε ακόμα ότι ο ΕΜΑ θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα ενημερώνουν τους γιατρούς για τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων και θα τους ζητούν να αναφέρουν τυχόν νέα κρούσματα.

Μέχρι σήμερα πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη.

Πριν αρχίσει ο εμβολιασμός, επισήμανε η δρ Στράους, περίπου 100.000 Ευρωπαίοι εμφάνιζαν θρόμβωση κάθε μήνα.