Το κυβερνών ουγγρικό κόμμα Fidesz έκλεισε οριστικά την πόρτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος του Fidesz, Καταλίν Νόβακ, δύο εβδομάδες μετά την ηχηρή αποχώρησή του από τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από χρόνια τριβών.

Το «αντίο» του Fidesz

«Ήρθε ώρα να πούμε αντίο», έγραψε η Νόβακ στο twitter, αναρτώντας μια επιστολή γνωστοποίησης της αποχώρησης του Fidesz από το ΕΛΚ. «Ενημερώνω την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι το Fidesz δεν επιθυμεί πλέον να διατηρήσει την ιδιότητα μέλους και συνεπώς αποχωρεί», τόνισε η σύντομη επιστολή. Έτσι, το ουγγρικό κόμμα προχώρησε στην οριστική ρήξη με τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συγκεντρώνει τα δεξιά κόμματα.

Πολλά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ εναντιώνονταν στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ 'Ορμπαν, για το οποίο υποστηρίζουν ότι αποδυνάμωσε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Fidesz αρνείται τις κατηγορίες.

Στις αρχές Μαρτίου, το Fidesz είχε ήδη αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την έγκριση μιας μεταρρύθμισης του καταστατικού. Η τροποποίηση αυτών των εσωτερικών κανονισμών υποτίθεται ότι επιτρέπει την αναστολή ή ακόμα και τον αποκλεισμό ολόκληρων αντιπροσωπειών, και όχι μόνο μεμονωμένων βουλευτών.

Το ΕΛΚ επρόκειτο να συγκληθεί σύντομα για να αποφασίσει τον αποκλεισμό του Fidesz, τον οποίο είχε ζητήσει ο πρόεδρός του, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και 13 κόμματα-μέλη, γύρω από έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από τις χώρες της Μπενελούξ και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι προηγούμενες προσπάθειες αποκλεισμού του ουγγρικού κόμματος είχαν συναντήσει την άρνηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Χωρίς να περιμένει, το Fidesz, του οποίου η ιδιότητα μέλους είχε ήδη ανασταλεί επ' αόριστον από τον Μάρτιο του 2019, ανέλαβε την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας την αποχώρησή του. Ο εθνικιστής Όρμπαν δηλώνει πως το κόμμα του βρίσκεται σε συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο λαϊκιστής Ιταλός Ματέο Σαλβίνι και με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική οικογένεια για ανθρώπους σαν εμάς που προστατεύουν την οικογένεια, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, σκέφτονται με όρους συνεργασίας μεταξύ εθνών κρατών και όχι με όρους μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας», είπε ο Όρμπαν.

Κάλεσε «να οικοδομηθεί χωρίς το ΕΛΚ μια πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν θέλουν μετανάστες ή πολυπολιτισμικότητα, που δεν έχουν πέσει στην τρέλα των ΛΟΑΤΚ, που υπερασπίζονται τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης».