Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες, δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά αρνητικών δηλώσεων, ενεργειών και απειλών. Οι ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών, το άνοιγμα αυτών των νησιών σε ξένα πολεμικά πλοία, οι αβάσιμοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και οι παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση.
Οι προκλητικές ενέργειες και η απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ένα τέτοιο ύφος δεν συμβάλλει επ’ ουδενί στην επίλυση των προβλημάτων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά», δήλωσε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναρωτήθηκε, επίσης, εναντίον ποιου εξοπλίζει η Ελλάδα τα νησιά.
Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, ότι, βάσει των συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων, τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο καμία χώρα με 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο.

Αναφορικά με το Καστελόριζο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η απαίτηση της Ελλάδας για ένα τόσο μικρό νησί να διαθέτει ΑΟΖ δεν προβλέπεται από κανένα διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, ο Ακάρ, επιδεικνύοντας αισθήματα… συμπόνοιας για τον ελληνικό λαό, χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτός που θα ζημιωθεί κυρίως θα είναι η τσέπη του Έλληνα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προέτρεψε την Αθήνα να τα βρει με την Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ανάγει τα διμερή προβλήματα σε τουρκο-ευρωπαϊκά και τουρκο-αμερικανικά προβλήματα.
«Κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τον διάλογο θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό, μέσω των διερευνητικών επαφών και των συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, ο Ακάρ έτεινε ξανά χέρι… συνεργασίας προς τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ αντί να συνεργάζονται με το YPG που είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να συνεργάζονται με την Τουρκία που είναι εδώ και περίπου 70 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχός τους. Είμαστε έτοιμοι για αυτό και αυτό είναι το σωστό», υποστήριξε.