Σε μία εξαιρετική «περίεργη» χρονική συγκυρία αποκαλύπτεται από έναν Τούρκο (ή τουρκικής καταγωγής) δημοσιογράφο που ζει στη Στοκχόλμη σε άρθρο του σε σουηδική ιστοσελίδα (Nordicmonitor.com), ένα εμπιστευτικού χαρακτήρος στρατιωτικό σχέδιο της Τουρκίας με τη μορφή power point 16 σελίδων, περί τουρκικών σχεδίων εισβολής σε 131 νησιά, νησίδες, βραχονησίδες κλπ που οι Τούρκοι θεωρούν ως «αμφισβητούμενα» σε περίπτωση πολεμικής συγκρούσεως με την Ελλάδα.

Για εμάς τουλάχιστον τους Έλληνες, αυτές οι τουρκικές βλέψεις για 131 «αμφισβητούμενα» - κατά τους Τούρκους – νησιά είναι γνωστές από χρόνια και δεν μας ξενίζουν. H συγκεκριμένη παρουσίαση φαίνεται πως έγινε στην Ακαδημία Πολέμου και μπορεί να είναι το πόνημα κάποιου σπουδαστή της, συμφώνως με τον συγγραφέα, ως τμήμα μελέτης για τη διακλαδική συνεργασία μεταξύ όλων των Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου, σε περίοδο κρίσεως ή συγκρούσεως μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, με την ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων, μεταφερόμενων από τον αέρα με ελικόπτερα και τη θάλασσα για κατάληψη του αντικειμενικού σκοπού της κάθε μονάδος.

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι η «αποκάλυψη» των 131 νησιών που εμείς γνωρίζουμε από χρόνια, αλλά η περιγραφή του τρόπου ενεργείας από πλευράς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων αυτών. Και η αποκάλυψη αυτή έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ΓΓ/ΝΑΤΟ να φέρει Ελλάδα και Τουρκία μαζί με το ΝΑΤΟ στο τραπέζι στις 26 του μηνός στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί η δημιουργία «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των ΕΘΚΕΠΙΧ των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών και η συνάντηση των ΥΠΕΞ Δένδια – Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου. Μπορεί βεβαίως να είναι και απλή σύμπτωση, αλλά τότε θα μιλάμε περί «διαβολικής συμπτώσεως».

nordic


Τα «αμφισβητούμενα» (κατά τους Τούρκους πάντα) ελληνικά νησιά και σχηματισμοί νησιών είναι:

3 τοποθεσίες στη Ζουράφα (Λαδοξέρα)

13 στις Οινούσσες.

21 στα Φιμένα (?) ή κατά τους Τούρκους «Hurşit».

18 στους Αρκιούς.

15 στην Ψέριμο.

12 στην Καλόλιμνο.

2 στο Φαρμακονήσι.

10 στο Γυαλί.

11 στη Λεβίθα.

2 στη Στρογγύλη.

24 γύρω από την Κρήτη.

Η μελέτη αυτή βασίζεται στα διδάγματα που αποκόμισαν οι Τούρκοι από την επιχείρησή τους στα Ίμια το 1996, που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής συγκρούσεως. Υπογραμμίζει δε ότι η κρίση των Ιμίων έκανε ξεκάθαρο ότι μικρού μεγέθους επίλεκτες δυνάμεις Ειδικών Δυνάμεων μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» για μελλοντικές λύσεις σε εντάσεις «τύπου Ιμίων» μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδος. Τόσο η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, που υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο, όσο και επίλεκτη Ειδική Μονάδα των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (Su Altı Taarruz/SAT), μπορούν να κινηθούν είτε μεμονωμένα είτε από κοινού διά θαλάσσης με ταχύπλοα ή φουσκωτά ή από τον αέρα με αεροκίνηση δι’ ελικοπτέρων, προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό τους τα νησιά ή νησίδες που έχουν ως στόχους. Οι επιχειρήσεις αυτές των Ειδικών Δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν υπό την κάλυψη πυρός παρεχόμενου από αεροσκάφη των Αεροπορικών Δυνάμεων, από φρεγάτες του Ναυτικού, καθώς και από πυροβολικό από την τουρκική ενδοχώρα για τις περιπτώσεις στόχων που είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Η όλη επιχείρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί και να συντονιστεί από μία ΚΟΙΝΗ (Διακλαδική) Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία “Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği”/MÖHGBK).

Δείτε εδώ τον χάρτη