Ιδιαίτερη σημασία για τις νέες ισορροπίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θεωρείται πως έχει η διμερής επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, κατά την οποία, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.

Η επικοινωνία τους, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μπορεί να είχε ως αφορμή την εθνική μας εορτή, όμως όπως προκύπτει δεν ήταν καθόλου εθιμοτυπική και άγγιξε όλα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που αφορούν τη χώρα μας, και ιδιαίτερα το πιο κρίσιμο, αυτό δηλαδή των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Τι προέκυψε από την επικοινωνία

Ιδιαίτερη βαρύτητα, έχει εξάλλου, το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του για την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η έλλειψη ανταπόκρισης από τον Μπάιντεν, στο αίτημα του Ερντογάν, έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

Για την ελληνική κυβέρνηση η «επιστροφή» των ΗΠΑ, στην περιοχή της Μεσογείου και τη σχέση με την ΕΕ, σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Η φράση κλειδί του Μπάιντεν

Σύμφωνα δε, με την Καθημερινή της Κυριακής, που φέρνει στο φως τμήματα της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν εμφανής η στήριξη της Ουάσιγκτον στην Αθήνα με φόντο τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις. Στην 35λεπτη συνομιλία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται πως δήλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι διαθέσιμος να βοηθήσει. «Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω» είναι η φράση που, σύμφωνα με την εφημερίδα, χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν κάνοντας σαφές ότι ο ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και ο παίκτης στον οποίο ποντάρουν οι ΗΠΑ είναι η Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ώρα που η ΕΕ, εμφανίζεται να μην μπορεί να καταλήξει σε σαφή στρατηγική απέναντι στην επιθετική Τουρκία, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του Ερντογάν.

Κατά τη συνομιλία, αξιολογήθηκε η στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το ζήτημα του Κυπριακού, με τον Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται πλήρως αρνητικός σε «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, όπως επιδιώκει η Άγκυρα. Επίσης, συζητήθηκε ο παράγων «Κίνα».

Η πρόσκληση του Αμερικάνου προέδρου

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, διαμορφώνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας σε ανώτατο επίπεδο, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Πότε θα έρθεις στην Ουάσινγκτον;» ρώτησε ο Μπάιντεν τον Έλληνα πρωθυπουργό, που απάντησε: «Όποτε με καλέσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση που γίνεται μόλις δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων.

Όχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και την μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού.

Ραγδαία αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν λάβει ραγδαία αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και σε θέματα πληροφοριών είναι στενότατη, συζητείται νέα επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για νέες διευκολύνσεις αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, ενώ και στα θέματα των εξοπλισμών οι αμερικανοί εμφανίζονται έτοιμοι να ενισχύσουν το ελληνικό οπλοστάσιο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μάλιστα ο Μπάιντεν δεν έκρυψε την επιθυμία του να οικοδομηθεί μιαν ακόμη πιο ισχυρή σχέση για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

«Θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται»

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος και στην οποία μετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όποτε το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να οικοδομηθεί μιαν ακόμη πιο ισχυρή σχέση για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό ήταν το κύριο ζήτημα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμη», και υπενθύμισε πως είχε συνεργαστεί επί παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια».