Κατηγορίες κατά της Ελλάδας περιείχε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε την Τρίτη στην Άγκυρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική», για απάνθρωπες πρακτικές κατά των προσφύγων και για πολιτική της Ελλάδας κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, ενώ διατηρείται η θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο. Η Ελλάδα, η οποία έχει επιλέξει να κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, έχει κληθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφέρεται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και σημειώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις, που θα διεξαχθούν την προσεχή περίοδο, είναι απαραίτητο, αντί για προσεγγίσεις που δεν είχαν κανένα αποτελέσματα για πάνω από μισό αιώνα και αγνοούσαν την τουρκική παρουσία, να υποβληθούν αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού και το δίκαιο.

Εκφράστηκε για άλλη μια φορά η ειλικρινής έκκλησή μας για ανάπτυξη πολιτικών που θα διασφαλίσουν την εδραίωση και τη συνέχεια του περιβάλλοντος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης συζητήθηκαν λύσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ δόθηκε επίσης προσοχή στη σημασία της υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που θα σέβεται τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής. Κλήθηκαν παράλληλα οι χώρες εκτός περιοχής, καθώς και οι διεθνείς φορείς να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση.

Η πρόοδος που σημειώθηκε στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη έγινε δεκτή με ικανοποίηση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει παντοιοτρόπως το λαό της Λιβύης, που προσπαθεί να θεραπεύσει τις πληγές του εμφυλίου, προκειμένου να του εξασφαλίσει την ασφάλεια, την ηρεμία και την ευημερία του».