Αν βρεις καλό εργολάβο μην τον χάσεις. Είναι το μάθημα που ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να έχει εμπεδώσει. Ο αγαπημένος του εργολάβος, ο δισεκατομμυριούχος Ερμάν Ιλιτσάκ έκανε καλή δουλειά κατασκευάζοντας το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα. Δοκιμασμένος εδώ και χρόνια, κι όχι μόνο στο ανάκτορο του αυτοκράτορα, οι δουλειές του τώρα «ανοίγουν» κι άλλο.

Τα λάφυρα

Ο Ιλιτσάκ, υπέγραψε ήδη τις συμβάσεις για την κατασκευή τριών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, ένα τερματικό σταθμό αεροδρομίου και ένα εμπορικό κέντρο στη Λιβύη. «Λεπτομέρειες», όπως προϋπολογισμοί ή χρονοδιαγράμματα, δεν ανακοινώθηκαν. Η ένωση των Τούρκων εργολάβων εκτιμά ότι η Λιβύη θα δημοπρατήσει έργα ύψους $50 δισ. για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον δεκαετή εμφύλιο.

Οι υπογραφές έπεσαν μπροστά στις κάμερες. Ο όμιλος του Ιλιτσάκ πήρε τα έργα με απευθείας ανάθεση, μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ ΝτμπεΪμπά, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Τουρκία δεν χρειάζονται διαγωνισμοί. Αρκεί η προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο. Και η σχέση του Ιλιτσακ με τον αυτοκράτορα έχει δοκιμαστεί και επιβιώσει.

Ο όμιλος Ρενεσάνς του Ιλιτσάκ, εκτός από την κατασκευή του παλατιού του Ερντογάν, έχει πάρει και το έργο μαμούθ της κατασκευής 12 νοσοκομειακών συγκροτημάτων σε όλη την Τουρκία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό στα $3,4 δισ. που συνεχώς «φουσκώνει».

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει σκάνδαλο, αλλά στην Τουρκία το τι λέει η αντιπολίτευση έχει μικρή σημασία.

Πιο σημαντικό: Ο όμιλος Ρενεσάνς εμπλέκεται στη μελέτη και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, την κορωνίδα των φαραωνικών έργων του Ερντογάν, το έργο που έχει υποσχεθεί στους Άραβες χρηματοδότες του και έναντι του οποίου στέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της μεγαλούπολης των 15 εκατ. κατοίκων.

Ποιος είναι ο Ερμάν Ιλιτσάκ
Ο 53-χρονος Ιλιτσάκ, αυτοδημιούργητος και πατέρας τριών παιδιών, ίδρυσε την εταιρεία του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1993, την ίδια περίοδο που υπηρετούσε στην πόλη ο μετέπειτα ισχυρός άντρας της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στη συνέχεια ο Ίλιτσακ μετέφερε την έδρα στην Άγκυρα και από κει διοικεί σήμερα τον όμιλο που έχει έργα σε 28 χώρες με 75 χιλιάδες εργαζόμενους κατά δήλωση του. Δεν υπάρχει τομέας που να μην δραστηριοποιείται.

Ο Ιλιτσάκ σκαρφάλωσε το 2017 στην κορυφή της λίστας Forbes των πιο πλούσιων Τούρκων με περιουσία 3,8 δισ. ευρώ. Σήμερα το Forbes εκτιμά την περιουσία του στα $4,1 δισ.

O Τούρκος κροίσος έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Σήμερα αναθερμαίνει τις σχέσεις του με τη Λιβύη. Άλλωστε, ο νέος Λίβυος πρωθυπουργός δεν είναι άγνωστος στους Τούρκους επιχειρηματίες.

O Ντμπεϊμπά είναι και αυτός δισεκατομμυριούχος: ο επιχειρηματίας από τη Μισράτα που τοποθετήθηκε με την στήριξη της Τουρκίας ως πρωθυπουργός, είναι ο άνθρωπος που από την εποχή Καντάφι έδινε έργα σε τουρκικές επιχειρήσεις μέσω των κρατικών υπηρεσιών που έκαναν τις αναθέσεις.

Οι παλιοί γνώριμοι ξανασυναντιούνται – αν είχαν χαθεί ποτέ. Με βάση τη σημερινή δυναμική, η ανοικοδόμηση της Λιβύης γίνεται μια υπόθεση στην οποία η Δύση πολύ δύσκολα θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος που κάποτε ήλπιζε