Η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ έλαβε σήμερα το χρίσμα της υποψήφιας Καγκελάριου του κόμματος για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Δυναμική η υποψηφιότητα των Πρασίνων

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Πράσινοι ορίζουν υποψήφιο Καγκελάριο, καθώς μέχρι τώρα των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι εντυπωσιακές ωστόσο επιδόσεις του κόμματος, τόσο στις Ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, κατέστησαν αναγκαία την επιλογή του στελέχους που θα ηγηθεί ενδεχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των Πρασίνων. Ένας κυβερνητικός συνασπισμός π.χ. με Πράσινους - Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) - Αριστερά δεν θεωρείται πλέον απίθανη προοπτική.

Όπως διευκρινίστηκε πάντως κατά την ανακοίνωση του χρίσματος, η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί και από τους δύο επικεφαλής, την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ισότιμα.

Γυναικεία χειραφέτηση

Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης ήταν σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της ως υποψήφιας καγκελαρίου, όμως έπαιξαν ρόλο και άλλα, σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ, την συμπρόεδρο των Πρασίνων και υποψήφια πλέον καγκελάριο του κόμματός της για τις προσεχείς εθνικές εκλογές. «Έπαιξε ρόλο το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης στην απόφαση. Πολλά, πολλά άλλα θέματα έπαιξαν όμως επίσης ρόλο. Και οι δύο πρόεδροι των Πρασίνων είχαμε συμφωνήσει ήδη πριν από το Πάσχα ποιος θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα προτεραιότητας να είναι υποψήφιος καγκελάριος», δήλωσε σήμερα η Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Άλλα κριτήρια

Ποια άλλα κριτήρια υπήρξαν καθοριστικά για την επιλογή της δεν θέλησε να αποκαλύψει, επικαλούμενη τις εμπιστευτικές συνομιλίες της με τον επίσης συμπρόεδρο του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στα μέσα Μαρτίου ο Χάμπεκ είχε πει πάντως σε εκπομπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD : «Αν η Αναλένα Μπέρμποκ, ως γυναίκα, έλεγε, θα είμαι υποψήφια καγκελάριος επειδή ακριβώς είμαι γυναίκα -και οι γυναίκες έχουν δικαίωμα προτεραιότητας- τότε φυσικά θα το έχει. Αλλά ούτε η Αναλένα ούτε εγώ επιχειρηματολογούμε έτσι».

Η Μπέρμποκ είχε πει όταν εξελέγη συμπρόεδρος των Πρασίνων πριν από τρία χρόνια: «Θα συνεχίσω να είμαι μητέρα (έχει δύο κόρες στον παιδικό σταθμό και στο δημοτικό σχολείο) ακόμη και ως κορυφαία πολιτικός». Σήμερα δήλωσε: «Τα παιδιά μου γνωρίζουν πού είναι το σπίτι μου και η καρδιά μου, και η οικογένειά μου με υποστηρίζει πλήρως».