Ήταν μια τελετή απονομής που θύμιζε την προ κορωνοϊού εποχή. Αστέρια της 7ης τέχνης στο κόκκινο χαλί, εντυπωσιακές παρουσίες, αέρινα φορέματα και πανάκριβα κοσμήματα.

Η βραδιά όπως εξελίχθηκε

Μέσα στην αίθουσα ενός σιδηροδρομικού σταθμού του Λος Άντζελες, οι καλεσμένοι κάθισαν χωρίς μάσκες, έχοντας ήδη κάνει τεστ, και παρακολούθησαν τον θρίαμβο της ταινίας «Nomadland». Η Κλόι Ζάο είναι η δεύτερη γυναίκα που παίρνει βραβείο σκηνοθεσίας στην ιστορία των Όσκαρ. «Πάντα βρίσκω καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντώ, όπου βρεθώ στον κόσμο» σημείωσε η Κλόι Ζάο. Όμως η τελετή δεν μεταδόθηκε στην πατρίδα της, την Κίνα, επειδή η σκηνοθέτης έχει επικρίνει το καθεστώς.

Όσκαρ πήρε και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που έχασε το σύζυγο και τη δουλειά της και ακολούθησε μια κοινότητα σύγχρονων νομάδων. Αφιέρωσε το βραβείο στον ηχολήπτη Μάικλ Σνάιντερ που αυτοκτόνησε πρόσφατα και είχε το ψευδώνυμο «Λύκος». Το τρίτο του Όσκαρ πήρε ο Άντονι Χοπκινς. Ο 83χρονος Βρετανός ηθοποιός υποδύεται έναν άνδρα με άνοια στην ταινία «The Father». Οι διοργανωτές είχαν αποκλείσει τις διαδικτυακές παρουσίες και ο Χόπκνς δεν ήταν παρών όταν ο Χοακίν Φοίνιξ ανακοίνωσε το βραβείο του.

Λίγες ώρες μετά ο Χόπκινς από το σπίτι του στην Ουαλία απέτισε φόρο τιμής στον συνυποψήφιο του Τσάντουικ Μπόουζμαν, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το περασμένο φθινόπωρο, στα 42 του χρόνια. «Στα 83 μου δεν περίμενα να πάρω αυτό το βραβείο. Θάλω να τιμήσω τη μνήμη του Τσάντουικ Μπόουζμαν που έφυγε από κοντά μας πολύ νωρίς» πρόσθεσε ο κ. Χόπκινς.

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι πολιτικές αναφορές. Όπως του Τρέιβον Φρι που βραβεύτηκε για τη μικρού μήκους ταινία δράσης «Two Distant Strangers» με θέμα την αστυνομική βία και αυθαιρεσία εναντίον των Αφροαμερικανών.

Δεν έλειψαν τα απρόοπτα, όπως ο κακόγουστος τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στους γονείς του ο νικητής του Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου Ντάνιελ Καλούγια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη μητέρα του.

Λαμπερή στα 74χρόνια της η Γκλεν Κλόουζ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του παρουσιαστή για έναν αισθησιακό χορό. Η H.E.R κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το soundtrack της ταινίας «Ο Ιούδας και ο Μαύρος Μεσσίας», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια διαδικτυακή συναυλία του Έλτον Τζον σε απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο, με τη Ντούα Λίπα και άλλους τραγουδιστές.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: