Ένταλμα έρευνας στο διαμέρισμα του Ρούντολφ Τζουλιάνι εκτέλεσαν ομοσπονδιακοί ανακριτές στο Μανχάταν, που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις συναλλαγές του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν οι New York Times, που επικαλούνται τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος. Μία μάλιστα πηγή υποστηρίζει ότι οι ερευνητές κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Τι αναφέρουν οι έρευνες

Η έκδοση εντάλματος από εισαγγελείς εναντίον ενός δικηγόρου θεωρείται εξαιρετικά σπάνια κίνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον δικηγόρο πρώην προέδρου και δείχνει μια σημαντική καμπή στην έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του.

Οι αρχές εξετάζουν εάν ο Τζουλιάνι άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ το 2019, εξ ονόματος Ουκρανών αξιωματούχων και ολιγαρχών, που ταυτόχρονα τον βοηθούσαν να ψάξει σκοτεινές υποθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ. Ανάμεσά τους και ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν και ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στο Μανχάταν αλλά και το FBI προσπαθούσαν για μήνες να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας για τα τηλέφωνα του Τζουλιάνι. Υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, ανώτεροι διορισμένοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν ένα τέτοιο ένταλμα, όπως είχαν αναφέρει οι ΝΥΤ. Ωστόσο, μετά τον διορισμό του Μέρικ Γκάρλαντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συνέχισε να προβάλλει ένσταση για την έρευνα.

Από μόνο του το ένταλμα δεν συνεπάγεται και ποινική κατηγορία. Ωστόσο, η κίνηση δείχνει ότι η έρευνα έχει εισέλθει σε μια νέα, επιθετική φάση. Οι ανακριτές, για να εξασφαλίσουν ένταλμα, θα πρέπει να πείσουν τον δικαστή ότι έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα και ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε αποδεικτικά στοιχεία για το έγκλημα. Εκπρόσωποι του FBI και του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η έρευνα εις βάρος του Τζουλιάνι ξεκίνησε από μία υπόθεση εναντίον δύο αδελφών που είχαν γεννηθεί στην ΕΣΣΔ, που βοήθησαν την αποστολή του στην Ουκρανία για τον εντοπισμό πληροφοριών εις βάρος του Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, που ήταν μέλος ΔΣ ουκρανικής εταιρείας ενέργειας. Στο πλαίσιο της έρευνας για τον Τζουλιάνι εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές του συναλλαγές στην Ουκρανία, ο ρόλος του στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εκδιώξει τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο, που έγινε και μάρτυρας στην πρώτη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ.