Τις εξετάσεις, τις αξιολογήσεις και τις έρευνες για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κοροναϊού, που παρασκευάζεται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech άρχισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προκειμένου να εγκριθεί το σκεύασμα και για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου και για τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτηση στον ΕΜΑ για την επέκταση της άδειας για τους εφήβους των ηλικιών 12 έως 15 ετών».

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανάψει το «πράσινο φως» για εμβολιασμό ατόμων από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι κλινικές δοκιμές σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο και στην πρώτη εφηβεία.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν επίσης καταθέσει αντίστοιχη αίτηση και στις αμερικανικές αρχές και η άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12-15 ετών στις ΗΠΑ αναμένεται να παρασχεθεί εντός του Μαΐου.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έως τον Ιούλιο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τον εμβολιασμό των ηλικιών 5-12 ετών, και ως τον Σεπτέμβριο για βρέφη από 6 μηνών έως 5 ετών.