Μετά την κατάρρευση των Podemos στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 7%, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο από όλες τις θέσεις του κόμματος, όσο και γενικότερα από την πολιτική.

Η «ταπεινωτική ήττα», όπως χαρακτηρίστηκε από ισπανικά ΜΜΕ, στις πρόωρες τοπικές κάλπες και το «ναυάγιο» με την υποψηφιότητα του Ιγκλέσιας, έριξε τους Podemos στις 10 έδρες στην πρωτεύουσα της ιβηρικής χώρας.

«Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη, όταν έμαθε τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, άλλοτε σύμμαχος και στενός πολιτικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ίδρυσε τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014 και έλαβε την ψήφο χιλιάδων εξοργισμένων και απογοητευμένων Ισπανών με τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Στον αντίποδα, με πλατιά χαμόγελα υποδέχθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα και την άνετη νίκη της Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο στο ανερχόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), που έλαβε το 45% των ψήφων.