Διχασμένοι για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κοροναϊού εμφανίστηκαν οι ηγέτες των «27» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διήμερη σύνοδό τους στο Πόρτο, μετά την σχετική πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, πέντε χώρες πήραν σήμερα σαφείς αποστάσεις, ενώ την ίδια ώρα αναλυτές και ειδικοί εξηγούν ότι πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί του θέματος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη, υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να επιτευχθεί συμφωνία.

«Ποιο είναι το θέμα;»

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν διερωτήθηκε: «Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα; Δεν αφορά στην πραγματικότητα την πνευματική ιδιοκτησία. Είναι δυνατόν να δώσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν γνωρίζουν πώς να παρασκευάσουν τα εμβόλια και δεν θα τα παρασκευάσουν αύριο;».

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία στο θέμα αυτό, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πατεντών την Πέμπτη.

Η Γερμανία, η έδρα της BioNTech, της εταιρείας που έχει την πατέντα για το δεύτερο εμβόλιο του «αγγελιαφόρου RNA» αντιτίθεται στην άρση της πατέντας, ενώ, η Ιταλία συμφωνεί με την πρόταση του Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν στήριξε το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για προσωρινή άρση των πατεντών, γεγονός που προκάλεσε την οργή φαρμακευτικών εταιρειών.

Πάντως, η αμερικανική εταιρεία Moderna παραιτήθηκε των πνευματικών δικαιωμάτων της για το εμβόλιό της τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο κανένας άλλος «κολοσσός» του κλάδου δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσπαθήσει να «αντιγράψει» το σκεύασμά της.

Επιστολή προς την φον ντερ Λάιεν

Σε κοινή επιστολή τους, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρεντερίκσεν, ο Σουηδός Στέφαν Λόβφεν, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνονται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και τονίζουν ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται: «Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά».

Παράλληλα, στην επιστολή ζητείται «η ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών».