Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, καθώς οι σφοδρότερες εχθροπραξίες στην περιοχή ύστερα από χρόνια εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα.

Ο Νίγηρας και η Αλγερία, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και η ομάδα αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών να συνεδριάσει δημόσια «υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης και της ταχείας επιδείνωσης». Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες, Κυριακή, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Το ΣΑ δεν κατόρθωσε να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι ΗΠΑ -ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ- διατύπωσαν την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες. Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, «τρόπους για τη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών ώστε να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM σήμερα.

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν είπε ότι τα ΗΑΕ «στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή, του Χαντι Αμρ» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της βίας, ανέφερε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του αλλά και με αξιωματούχους της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διενεργούν ήσυχες, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες θα συνεχιστούν», έγραψε ο Σάλιβαν σε ανάρτησή του στο Twitter.