Τη στιγμή που κορυφώνονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και η διεθνή κοινότητα επιχειρεί να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης, το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας αν δεν εκπληρώσει τους στόχους του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ αφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μέχρι και την εξόντωση.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε -και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο – είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επειτα από την ένατη νύκτα συγκρούσεων τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα. Στόχοι, κυρίως το Χαν Γιουνές και η Ράφα στο νότιο τμήμα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης έναν από τους πύργους της Γάζας στην Τζαμπάλια, που στεγάζει, σύμφωνα με το Ισραήλ, το τεχνολογικό στρατηγείο της Χαμάς.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 219 άνθρωποι, ανάμεσά του 63 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στο Ισραήλ οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Απέναντι στην συνέχιση της βίας, που απειλεί να βυθίσει την Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση, η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκηθεί πίεση στον ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα και να τερματίσει το οκταήμερο μπλοκάρισμα στην υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου για την κρίση, εξαιτίας κυρίως της στάσης της Ουάσινγκτον.

Η μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, ιστορικού συνομιλητή Παλαιστινίων και Ισραήλ, δεν είχε μέχρι σήμερα αποφέρει αποτελέσματα.