Αν ξεφυλλίσει κανείς τον γαλλικό Τύπο τις τελευταίες ηµέρες, θα θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό. Στην πραγµατικότητα, απέχει έναν ολόκληρο χρόνο από τις προεδρικές εκλογές του 2022, το διακύβευµά τους ωστόσο είναι πολύ µεγάλο, σε µια κρίσιµη καµπή για την Ε.Ε., καθώς η «αειθαλής» Αγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική και οι ισορροπίες στην ευρωζώνη αλλάζουν δραστικά. Με το Βερολίνο να µπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, η Γαλλία αναδεικνύεται πλέον -για κάποιους- στην ατµοµηχανή της Ε.Ε., αποκτώντας τον τίτλο που διατηρούσε για χρόνια η Γερµανία. Βαθιά πολωµένη και διχασµένη, ωστόσο, η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασµό, λιγότερο από έναν χρόνο πριν κληθεί να απαντήσει για δεύτερη φορά στο δίληµµα «Μακρόν ή Λεπέν;».

Σε αυτήν την κρίσιµη συγκυρία ο Γάλλος πρόεδρος, Εµανουέλ Μακρόν, διεκδικεί την επανεκλογή του στο µέγαρο των Ηλυσίων. Το µαρτυρούν τα δηµοσιεύµατα, το πλήθος των δηµοσκοπήσεων, οι προειδοποιήσεις από απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς για έναν εµφύλιο προ των πυλών, αλλά και οι δυναµικές εµφανίσεις του Μακρόν το τελευταίο διάστηµα. Στο εσωτερικό, ο Γάλλος πρόεδρος επικεντρώνεται στη διάσωση θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση της γαλλικής οικονοµίας, µετά την πανδηµία, καθώς η χώρα αποµακρύνεται σταδιακά από το τρίτο lockdown. Η ικανότητά του να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή θα είναι καθοριστική για το πολιτικό του µέλλον και για την ίδια τη Γαλλία, η οποία δέχθηκε τεράστιο πλήγµα από τον κορονοϊό, καταγράφοντας τον όγδοο υψηλότερο αριθµό θανάτων από την COVID-19. Το καλοκαίρι ο Mακρόν θα περιηγηθεί, όπως είπε, στις περιφέρειες της χώρας «για να νιώσει τον παλµό της χώρας» και να συνοµιλήσει µε πολίτες σε µια µαζική διαβούλευση, ώστε «να γυρίσει σελίδα» η χώρα. Ολα δείχνουν ότι θα διασταυρώσει και πάλι τα ξίφη του µε την αρχηγό της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, την οποία είχε νικήσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα τη νικήσει, µε µικρότερη ωστόσο διαφορά. Στον δρόµο προς τις κάλπες, επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη ∆εξιά και την Αριστερά, διεµβολίζοντας κατά βάση το στρατόπεδο των συντηρητικών Ρεπουµπλικανών, ενισχύοντας τους νόµους ασφάλειας, λαµβάνοντας µέτρα για την προστασία των Γάλλων από την τροµοκρατία και αυξάνοντας την αστυνόµευση. Ενδεικτική η συµµαχία που σύναψε το κόµµα του, La Republique en Marche (LREM), µε τους συντηρητικούς Ρεπουµπλικανούς για τις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου στην περιοχή Νότια Προβηγκία - Αλπεις - Κυανή Ακτή. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να δείξει ότι αντιµετωπίζει τις ανισότητες και ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα και άλλα ζητήµατα δικαιοσύνης, κοµβικής σηµασίας για τους αριστερούς.

Η Λεπέν, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Μακρόν προκειμένου να παραμείνει στα Ηλύσια Πεδία και η προειδοποίηση στρατιωτικών για πραξικόπημα
Ο Μακρόν θέλει να κερδίσει εκ νέου τους κεντρώους ψηφοφόρους, λέει ο πρόεδρος της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Odoxa, Γκαέλ Σλιµάν. Με την Αριστερά διχασµένη, «ξέρει ότι η κύρια απειλή προέρχεται από τα δεξιά και, ως εκ τούτου, κάνει τα πάντα για να τη διχάσει», υποστηρίζει. Ο Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργός Εργασίας και Υγείας επί προεδρίας Σιράκ και Σαρκοζί, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2022, τον κατηγορεί ότι «παίζει µε τη φωτιά». «Καθιστώντας τη Λεπέν ως τη µοναδική αντίπαλό του, δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για νίκη της Ακροδεξιάς», λέει.

Μια πρόσφατη µελέτη από το προοδευτικό think tank «Fondation Jean-Jaurès» προειδοποιεί ότι η Μαρίν Λεπέν θα µπορούσε να κερδίσει το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει πιο… mainstream και θα λειαίνει τις γωνίες της: µόνο το 34% έχει αρνητική γνώµη για αυτήν, ιστορικό χαµηλό όλων των εποχών.

Το μήνυμα των στρατηγών στον Μακρόν για... πραξικόπημα

Προς το παρόν, η σιδηρά κυρία της Ακροδεξιάς υποστηρίζεται από ένα κίνηµα στρατιωτικών που απειλούν ακόµα και να εφαρµόσουν στρατιωτικό νόµο για να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, αν ο Μακρόν δεν αναλάβει δράση κατά του ριζοσπαστικού Ισλάµ.

Σε µια πρωτοφανή κίνηση για τη γαλλική ∆ηµοκρατία, δεκάδες απόστρατοι στρατηγοί απειλούν µε πραξικόπηµα, εάν ο Μακρόν αποτύχει να σταµατήσει την «αποσύνθεση» της Γαλλίας από τους ισλαµιστές.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, που δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Valeurs Actuelles», φιλικά προσκείµενο στον ακροδεξιό χώρο, καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπισθεί τον πατριωτισµό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Λίγες ηµέρες αργότερα, Γάλλοι στρατιωτικοί επανήλθαν µε νέο άρθρο για την «επιβίωση της χώρας», αυτήν τη φορά ανοικτό σε υπογραφές.
Και ενώ οι συγγραφείς των επιστολών απειλούνται µε κυρώσεις, στο πλευρό τους φαίνεται πως τίθενται και πολιτικοί που επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους από την Ακροδεξιά και να «χαϊδέψουν» τους φόβους του µέσου Γάλλου.

Τη φωνή της µε τη Μαρίν Λεπέν, που στηρίζει τους επίδοξους «πραξικοπηµατίες», ένωσε και η Ρασιντά Ντατί, δήµαρχος του 7ου ∆ιαµερίσµατος των Παρισίων, που υπήρξε στενή συνεργάτις του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. «Αυτό που γράφεται σε αυτήν την επιστολή είναι πραγµατικότητα», δήλωσε πρόσφατα στο ραδιόφωνο France Info. «Οταν η χώρα µαστίζεται από ένα αντάρτικο των πόλεων, όταν αντιµετωπίζει µια συνεχή και υψηλή τροµοκρατική απειλή, όταν καταγράφει ολοένα και πιο έντονες και καταφανείς ανισότητες... δεν µπορούµε να πούµε ότι τα πάει καλά».

Η Ντατί, υπουργός ∆ικαιοσύνης υπό τον Σαρκοζί (2007-2009), φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Εµανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022.