Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχτηκε λάθη στο θέμα της μη έγκαιρης δημόσιας δήλωσης πρόσθετων εισοδημάτων από κομματική απασχόλησή της.

Παραδέχτηκε το σφάλμα

«Ήταν μια βλακώδης παράλειψη. Θύμωσα με τον εαυτό μου ίσως και περισσότερο από όλους. Όταν το συνειδητοποίησα, τα δήλωσα αμέσως», είπε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η Μπέρμποκ, η οποία είναι και συμπρόεδρος των Πράσινων, δέχεται κριτική για την μη έγκαιρη δημόσια δήλωση των κομματικών καταβολών προς αυτήν, στην ιστοσελίδα της, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός του Bundestag (Ομοσπονδιακού κοινοβουλίου).

Καταγγέλλει μεθόδους Τραμπ στα social media πράσινη βουλευτής

Η Πράσινη βουλευτής Καταρίνα Ντρέγκε με δήλωσή της στην ίδια εφημερίδα προέτρεψε πάντως «όλα τα δημοκρατικά κόμματα να είναι υπεύθυνα κατά την προεκλογική περίοδο και να διεξαγάγουν την προεκλογική εκστρατεία έντιμα και με αξιοπρέπεια. Το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) φαίνεται όμως ότι εγκατέλειψε αυτόν τον δρόμο και ενεργεί με στυλ Τραμπ. Το επίπεδο ορισμένων πολιτικών του CSU στο twitter είναι εν μέρει εντελώς υπόγειο».

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα του Βερολίνου Όσκαρ Νίντερμαϊερ, οι συζητήσεις για την Μπέρμποκ θα μπορούσαν να γίνουν βάρος για την προεκλογική της εκστρατεία. «Δεδομένου ότι οι ίδιοι οι Πράσινοι διεξάγουν έναν προσωποκεντρικό προεκλογικό αγώνα λόγω της κομματικής προβολής που έχει η Μπέρμποκ, οι συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό της δεν θα είναι φυσικά χωρίς αρνητικές συνέπειες. Οι αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους της αποτελούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας - και εφόσον η κριτική δεν γίνεται προσβλητική, ένας υποψήφιος καγκελάριος πρέπει να την υπομείνει», δήλωσε ο Nίντερμάιερ στην Handelsblatt.

Σοβαρό το πρόβλημα αξιοπιστίας

Στο επίμαχο θέμα, ο Nίντερμάιερ βλέπει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας για τους Πράσινους. «Όταν ένα κόμμα επικρίνει άλλους για πρόσθετα εισοδήματά τους και το ίδιο καρπώνεται κάποια και στη συνέχεια παραλείπει εκ λάθους την αναγκαία εμπρόθεσμη δήλωσή τους, δεν πρέπει να εκπλήσσεται για την κριτική ειδικά όταν θέτει τόσο ψηλά τον πήχη σε θέματα διαφάνειας και ηθικής ακεραιότητας όσο οι Πράσινοι», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Τίλμαν Κούμπαν, χαρακτήρισε την «απόκρυψη εσόδων ανάρμοστη. Το καίριο ερώτημα είναι γιατί υπάρχει ένα αφορολόγητο μπόνους για την ενασχόληση με θέματα κορωνοϊού για τους προέδρους των Πρασίνων. Αυτό δίνεται σε συνεργάτες του κόμματος, όχι σε ηγετικά στελέχη», είπε στην Handelsblatt.

Λόγω της πρόσφατα αποκαλυφθείσας εξαιρετικά επικερδούς μεσολάβησης, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολιτικών και βουλευτών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU), τα δύο αυτά αδελφά κόμματα μαζί με το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) συμφώνησαν να ενισχύσουν τους κανόνες διαφάνειας του κοινοβουλίου για τους βουλευτές. Οι Πράσινοι το ζητούν αυτό εδώ και πολύ καιρό.