Σκοπός του Τούρκου πρόεδρου είναι να αναδείξει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που ούτε οι σχέσεις με τον Λευκό Οίκο είναι ομαλές, ούτε ικανοποιητική είναι η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία.

Μάλιστα οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι αρκετά τεταμένες, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να αποκλείουν την Τουρκία από κοινοπραξία για την παραγωγή των πολεμικών αεροσκαφών F-35. Η Άγκυρα εξοργίστηκε, επίσης, από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών δεν φαίνεται να είναι εύκολο εγχείρημα.


Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν απέλυσε την Τρίτη με προεδρικό διάταγμα έναν ακόμη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, αποτελώντας ένα ακόμη πλήγμα στην αμεροληψία των υπευθύνων για τη νομισματική πολιτική μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Έχοντας ήδη αντικαταστήσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσα σε περίπου μια διετία, αυτή τη φορά ο κλήρος έπεσε στον Ογκουζάν Οζμπάς που ήταν ένας από τους τέσσερις υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Τη θέση του πήρε ο Σεμίχ Τουμέν που υπήρξε σύμβουλος του Ερντογάν και πρόεδρος του οικονομικού τμήματος στο πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας.

Στην περίπτωση της απομάκρυνσης του Οζμπάς, η λίρα δεν σημείωσε μεγάλες μεταβολές όπως συνέβη τον Μάρτιο, όταν απολύθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, μόλις δυο ημέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων που ήταν ανεπιθύμητη από τον Ερντογάν και σχεδόν πέντε μήνες αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πως τα υψηλά επιτόκια πλήττουν την οικονομία παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είχε φθάσει τον Απρίλιο στο 17,14%. «Οι επενδυτές έχουν πια συνηθίσει ειδήσεις για την απόλυση κεντρικών τραπεζιτών μέσα στη νύχτα, και όλοι έχουν σχηματίσει άποψη για το πόσο ανεξάρτητη είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας», δήλωσε στέλεχος της Medley Global Advisors στο CNBC.

Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου είναι αποδυναμωμένη στη χώρα του και από τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης ενώ η απόλυση του Αγκμπάλ ξένισε τους διεθνείς επενδυτές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται, στο μεταξύ, μεγάλες πιέσεις από τους περιορισμούς για την αναχαίτιση των κρουσμάτων Covid-19 που επιβλήθηκαν αρχές Μάιου.

Δυσάρεστες είναι, επίσης, οι εξελίξεις για τον τουριστικό κλάδο ύστερα από την απόφαση της Μόσχας τον περασμένο μήνα να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς την Τουρκία, η οποία αποδόθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 που σήμερα ωστόσο φαίνεται να έχουν τεθεί υπό κάποιο έλεγχο.

Οπότε η διαδικτυακή συνάντηση της Τετάρτης με την ανώτατη διοίκηση ισχυρών ομίλων στις ΗΠΑ φέρει τη δική της βαρύτητα για την Άγκυρα.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντιέται τακτικά με διεθνείς επενδυτές και αυτό το γεγονός θα καταδείξει την αυξανόμενη οικονομική και εμπορική συνεργασία των δυο πλευρών», διεμήνυσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον. Πληροφορίες του Reuters αποκάλυψαν πως στη σημερινή συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης» θα συμμετέχουν στελέχη των Microsoft και Νetflix, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους των εταιρειών.