Ο επικεφαλής των Αμερικανών επιδημιολόγων, Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι οι  ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, προκειμένου να μελετηθεί αν οι κοροναϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID, του αμερικανικού κρατικού οργανισμού, που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν για να εξετάσει το ρίσκο μετάδοσης του κοροναϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

«Σχεδόν παράβαση καθήκοντος»

«Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξαγάγεις τέτοιες έρευνες είναι να πας στην πηγή των γεγονότων», είπε ο Φάουτσι αναφερόμενος στην SARS του 2000, που εικάζεται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Φάουτσι έγιναν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

H αποκάλυψη του  Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του πως δεν είναι πεπεισμένος ότι η πανδημία αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο.