Ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει στα τέλη Μαΐου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες» για να εξηγήσουν την προέλευση της Covid-19 και να υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Σύμφωνα με ΜΜΕ από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας παρέλαβε χθες, Τρίτη, αυτή την έκθεση που φέρει τη διαβάθμιση άκρως απόρρητη.

Το έγγραφο πάντως, δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα επειδή παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία επικαλείται δύο αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αλλά τους οποίους δεν κατονομάζει.

«Δεν συνεργάστηκαν»

Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Κίνα δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες, υποστηρίζει η Wall Street Journal, βασιζόμενη κι αυτή σε δύο υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να αποχαρακτηρίσουν τμήματα της έκθεσης για ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.