Εν μέσω βαθιών εντάσεων μεταξύ των χωρών τους, θα συναντηθούν στις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν -στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση από τότε που ο πρώτος ανέλαβε καθήκοντα.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν το πλήρες φάσμα των επειγόντων ζητημάτων, καθώς επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας», δήλωσε χθες η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψακι.

Ποια θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι

Όπως αναφέρει το «Bloomberg», οι κυβερνοεπιθέσεις, η στρατιωτική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία, αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της Ουάσιγκτον για τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του πρώτου ταξιδιού του Μπάιντεν στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσης μια στάση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο των G-7, καθώς και στο Βέλγιο, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ανακοίνωση από το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα «συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας-Αμερικής, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, καθώς και θέματα της διεθνούς ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας και την επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων».

Ο στόχος του Μπάιντεν μετά τα ταραχώδη χρόνια Τραμπ

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία μετά τα ταραχώδη χρόνια διακυβέρνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η προσέγγιση επισκιάστηκε από μια μακρά έρευνα για τις κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έπληξε τη Ρωσία με ένα φάσμα κυρώσεων, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος σπάνια επέκρινε τον Πούτιν, ενώ υποστήριζε τον ισχυρισμό του ότι η Μόσχα δεν παρενέβη στις εκλογές.

Η επιθετικότητα του Πούτιν απέναντι στις γειτονικές χώρες και η μεταχείριση των πολιτικών του αντιπάλων οδήγησαν σε οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και των συνεργατών του Πούτιν. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο» σε μια συνέντευξη νωρίτερα φέτος, ωθώντας τον Ρώσο πρόεδρο να ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Ουάσιγκτον και να προκαλέσει τον Μπάιντεν σε μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση.

Κοινό ενδιαφέρον για τα πυρηνικά

Παρά τις εντάσεις τους, οι δύο ηγέτες έχουν δείξει ενδιαφέρον να διαπραγματευτούν ένα νέο σύμφωνο μείωσης των πυρηνικών όπλων.

Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε τον «γεμάτο σεβασμό» τόνο της κυβέρνησης Μπάιντεν στις συνομιλίες για την οριστικοποίηση της συνάντησης την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι ξεκινώντας έναν σοβαρό, συγκεκριμένο διάλογο για πρακτικά και όχι εφευρεθέντα ζητήματα και κοινές απειλές και κινδύνους, μπορούμε να βασιστούμε στην απομάκρυνση ορισμένων ερεθιστικών παραγόντων, εάν και οι δύο πλευρές κάνουν μια προσπάθεια», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν θα είναι γρήγορο και δεν θα είναι εύκολο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Διπλωματική νίκη για τον Πούτιν;

Η σύνοδος κορυφής είναι μια διπλωματική νίκη για τον Πούτιν, καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη αναγνώριση ότι ο Μπάιντεν ξέρει ότι πρέπει να ασχοληθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής που συμβουλεύει το Κρεμλίνο.

«Για τη Μόσχα, οι δεσμοί με τις ΗΠΑ ήταν πάντα η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Λουκιάνοφ στο «Bloomberg». «Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην παραδοσιακή προσέγγιση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, μετά την προσβολή της αποτελεσματικής αγνόησης υπό τον Τραμπ».

Παρόλο που η συνάντηση πιθανότατα δεν θα επιδιορθώσει την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, λογικά θα καταφέρει να φέρει την αντιπαράθεσή τους σε μια «διαχειριζόμενη φάση μετά από μια περίοδο αναρχίας τα τελευταία χρόνια», είπε ο ίδιος.

Οι απόψεις της Μόσχας για τη Δύση τροφοδοτούνται από μια αίσθηση πικρίας και υποψιών για μια κρυφή ατζέντα, που περιλαμβάνει την αποδυνάμωση της Ρωσίας και την προώθηση μιας δημοκρατικής επανάστασης για την ανατροπή του Πούτιν. Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν προδώσει επανειλημμένα τους Ρώσους, εγκαταλείποντας τις πυραυλικές συνθήκες και επεκτεινόμενες όλο και πιο κοντά στα σύνορά τους.

Η αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

 Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπάιντεν επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ως απάντηση στη δηλητηρίαση και την κράτηση του αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι επίσης έτοιμος να τιμωρήσει τη Λευκορωσία -της οποίας ο ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι προσκείμενος στον Πούτιν- μετά την «αεροπειρατεία» και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η σύνοδος κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν θα είναι η πρώτη μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων ηγετών από τον Ιούλιο του 2018, όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Ελσίνκι και είπε ότι πίστευε τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου ότι δεν παρενέβη στις εκλογές του 2016 - μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.