Πιο ευάλωτα στην ινδική μετάλλαξη του κοροναϊού μπορεί είναι τα άτομα κάτω των 21 ετών, προειδοποιεί ο Βρετανός καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, Νιλ Φέργκιουσον.

Μιλώντας σε εικονική συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία, ο «Τσιόδρας της Βρετανίας» αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα «καμπανάκι» στα δεδομένα ερευνών που δείχνει ότι η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται γρηγορότερα μεταξύ των νέων ατόμων.

«Δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβαίνει επειδή η ινδική παραλλαγή έχει βιολογικό πλεονέκτημα», υποστήριξε ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος.

Αντιθέτως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος - για παράδειγμα, επειδή οι νέοι δεν εμβολιάζονται.

«Υπάρχει μια ένδειξη στα δεδομένα ότι τα άτομα κάτω των 21 ετών έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με την ινδική παραλλαγή του κοροναϊού σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο καθηγητής Φέργκιουσον, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mirror».

«Αν αυτό αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη βιολογία ή τα αποτελέσματα και το πλαίσιο - τους ανθρώπους δηλαδή που επισκέφθηκαν τη χώρα φέρνοντας τον ιό και μολύνοντας μαθητές και φοιτητές πανεπιστημίων - αυτό είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις αναφορές σχετικά με την πιο γρήγορη εξάπλωσή τους στους νέους, επειδή αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα ... «Συχνά, αν περιμένεις πολύ καιρό για την επαλήθευση των δεδομένων, είναι πολύ αργά», διευκρίνισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Ραβί Γκούπτα, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, τα άτομα κάτω των 21 ετών θα είναι τα τελευταία που θα λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου, πιθανότατα κάποια στιγμή έως τα τέλη Ιουλίου.

Όσο για άτομα κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν σχέδια για τον εμβολιασμό τους.