Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 2020 ήταν τόσο τραυματικό για τους νέους που έβλαψε την κοινωνική τους εξέλιξη.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι ενήλικες, συγκριτικά με το 2019, ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους, ένιωθαν λιγότερη οικειότητα και αισθάνονταν λιγότερη υποστήριξη από τους φίλους τους κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Κατά συνέπεια, οι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι το διάστημα αυτό οι νέοι έχασαν ευκαιρίες που επηρέασαν την ανάπτυξή τους.

Το αντικείμενο της μελέτης

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social, Psychological and Personality Science, συνέκρινε την κοινωνική ανάπτυξη 415 νέων από την Καλιφόρνια ηλικίας 18-35 ετών το 2020, με εκείνη 465 νέων Καλιφορνέζων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας το 2019.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν με τους ερευνητές τις αλλαγές στη ζωή τους και την πρόοδο τους .

Περισσότερο άγχος και στρες κατά την διάρκεια της πανδημίας

Ανακάλυψαν ότι ενώ οι νέοι το 2020 περιέγραψαν ότι ένιωθαν περισσότερο άγχος και στρες από όσο ένιωθαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη μοναξιά, γεγονός που τους εξέπληξε.

«Όταν όλα πάνε καλά, οι νέοι συμμετέχουν σε ομάδες, ξεκινούν φιλίες, ερωτικές σχέσεις και βρίσκουν θέσεις εργασίας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Janina Bühler, του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στο Mainz.

Η έρευνα, όμως, έδειξε ότι οι εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν έντονο στρες και οι αλλαγές περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους νέους.

Η επικεφαλής της μελέτης πρόσθεσε ότι οι μικρές επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

«Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, επειδή παρέχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται οι άνθρωποι για να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο», συνέχισε η ίδια.

«Το 2020, ο μέσος νέος μπορεί να είχε λιγότερες από αυτές τις ευκαιρίες, προκαλώντας φόβο και άγχος, ενώ δυνητικά δημιουργούνταν εμπόδια στην ανάπτυξή του».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόσθετες μελέτες που εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι επηρεάστηκαν λιγότερο ψυχολογικά από την πανδημία θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους νέους, βοηθώντας τους να ακολουθήσουν αυτόν τον «δρόμο».

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η ευτυχία των νέων το 2020

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου από τον φιλανθρωπικό οργανισμό “Prince's Trust”, διαπίστωσε ότι η ευτυχία των νέων το 2020 βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατριών ετών.

Μια έρευνα σε 2.106 άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών που ανατέθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωση, αποκάλυψε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι δεν θα συνέλθει ποτέ από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Επιπλέον, το 44% είναι πιο ανήσυχοι τώρα απ' ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας Covid-19.

Ο Jonathan Townsend, Διευθύνων Σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού “The Prince’s Trust” ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσαν «να αφήσουν σημάδια στις ζωές των νέων», εάν δεν υπάρξει κάποια άμεση δράση που θα αλλάξει τα δεδομένα.  

Με πληροφορίες από independent