Γαμπρός με το στανιό, νύφη με το ζόρι αλλιώς… πρόστιμο προτείνουν στο Πακιστάν
Οι γονείς που δεν θα έχουν παντρέψει τα παιδιά τους αμέσως με την ενηλικίωσή τους θα πληρώνουν πρόστιμο!
Νέος νόμος που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Πακιστάν επιβάλλει το γάμο με την ενηλικίωση στα 18! Οι γονείς που δεν θα έχουν παντρέψει τα παιδιά τους αμέσως με την ενηλικίωσή τους θα πληρώνουν πρόστιμο!
Ο Νόμος για τον Υποχρεωτικό Γάμο του Sindh 2021 προτάθηκε από το βουλευτή Σαγιέντ Αμπντούλ Ρασίντ, υποψήφιο της ακροδεξιάς πολιτικής παράταξης, προκειμένου να ελεγχθεί η «άνοδος των κοινωνικών κακών, των βιασμών παιδιών, των ανήθικων δραστηριοτήτων και του εγκλήματος» που προέρχεται από σχέσεις εκτός γάμου.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος προτείνει πρόστιμα 500 Rs. (6,88 δολάρια) για γονείς που δεν θα παντρέψουν τα παιδιά τους στα 18 και θα πρέπει να αιτιολογήσουν την καθυστέρηση με «έναν δικαιολογημένο λόγο», στον αναπληρωτή επίτροπο της Περιφέρειας, στο γραφείο του οποίου θα πληρώνονται τα πρόστιμα. Εξηγώντας το σκεπτικό του πίσω από το σχέδιο νόμου, ο Ρασίντ είπε: «Πιστεύω ότι μετά τα 18, εάν υπάρχει λόγος [να μην παντρευτεί], οι γονείς πρέπει να υποβάλλουν μια βεβαίωση μαζί με τη δέσμευση του χρόνου που το άτομο θα παντρευτεί. […]
Σύμφωνα με το νόμο της σαρίας του Προφήτη Μωάμεθ και τις ισλαμικές διδασκαλίες, οι μουσουλμάνοι άνδρες και γυναίκες έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν μετά την εφηβεία ή μετά τα 18 τους χρόνια και η εκπλήρωση αυτής της συνθήκης είναι ευθύνη των κηδεμόνων τους, ειδικά των γονέων», πρόσθεσε ο Ρασίντ, υπογραμμίζοντας ότι «η απόσταση από τις ισλαμικές διδασκαλίες» οδήγησε σε «εμπόδια» που αποτρέπουν τους γάμους, όπως η ανεργία και το υψηλό κόστος διεξαγωγής ενός γάμου. Η Συνέλευση του Σιντάν αναμένεται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, το οποίο φαίνεται πως κέρδισε την έγκριση πολλών μελών της Συνέλευσης, ωστόσο άλλα μέλη, πιο μετριοπαθή, της Επαρχιακής Συνέλευσης δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να εγκριθεί, επικαλούμενοι την αδυναμία να ληφθεί υπόψη η οικονομική σταθερότητα του ζευγαριού.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Ο Νόμος για τον Υποχρεωτικό Γάμο του Sindh 2021 προτάθηκε από το βουλευτή Σαγιέντ Αμπντούλ Ρασίντ, υποψήφιο της ακροδεξιάς πολιτικής παράταξης, προκειμένου να ελεγχθεί η «άνοδος των κοινωνικών κακών, των βιασμών παιδιών, των ανήθικων δραστηριοτήτων και του εγκλήματος» που προέρχεται από σχέσεις εκτός γάμου.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος προτείνει πρόστιμα 500 Rs. (6,88 δολάρια) για γονείς που δεν θα παντρέψουν τα παιδιά τους στα 18 και θα πρέπει να αιτιολογήσουν την καθυστέρηση με «έναν δικαιολογημένο λόγο», στον αναπληρωτή επίτροπο της Περιφέρειας, στο γραφείο του οποίου θα πληρώνονται τα πρόστιμα. Εξηγώντας το σκεπτικό του πίσω από το σχέδιο νόμου, ο Ρασίντ είπε: «Πιστεύω ότι μετά τα 18, εάν υπάρχει λόγος [να μην παντρευτεί], οι γονείς πρέπει να υποβάλλουν μια βεβαίωση μαζί με τη δέσμευση του χρόνου που το άτομο θα παντρευτεί. […] Σύμφωνα με το νόμο της σαρίας του Προφήτη Μωάμεθ και τις ισλαμικές διδασκαλίες, οι μουσουλμάνοι άνδρες και γυναίκες έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν μετά την εφηβεία ή μετά τα 18 τους χρόνια και η εκπλήρωση αυτής της συνθήκης είναι ευθύνη των κηδεμόνων τους, ειδικά των γονέων», πρόσθεσε ο Ρασίντ, υπογραμμίζοντας ότι «η απόσταση από τις ισλαμικές διδασκαλίες» οδήγησε σε «εμπόδια» που αποτρέπουν τους γάμους, όπως η ανεργία και το υψηλό κόστος διεξαγωγής ενός γάμου. Η Συνέλευση του Σιντάν αναμένεται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, το οποίο φαίνεται πως κέρδισε την έγκριση πολλών μελών της Συνέλευσης, ωστόσο άλλα μέλη, πιο μετριοπαθή, της Επαρχιακής Συνέλευσης δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να εγκριθεί, επικαλούμενοι την αδυναμία να ληφθεί υπόψη η οικονομική σταθερότητα του ζευγαριού.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time