Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (ΜΙΤ) συνέλαβαν σε χώρα που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή και οδήγησαν πίσω στην Τουρκία τον Σελαχαντίν Γκιουλέν.

Πρόκειται για τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άνθρωπο που κατηγορείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του το 2016.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας (Anadolu), ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της MIT.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Anadolu δημοσιοποίησε φωτογραφία του υπόπτου με χειροπέδες, ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες.  Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται αν η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συμφωνία με τη χώρα όπου έγινε.

«Μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης»

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ότι είναι μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.



Ο τελευταίος, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία «επαναπάτρισε» δεκάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ως μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως από βαλκανικές χώρες και την Αφρική.

Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.