11.698 βρετανικές ενεργές εταιρείες είχαν τουλάχιστον έναν Έλληνα μέτοχο, δηλαδή με ελληνική ή διπλή ιθαγένεια (ελληνοκυπριακή, ελληνοβρετανική, ελληνοαυστραλιανή, ελληνοκαναδική, ελληνοαμερικανική).

Για το βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων, πρόσωπα με σημαντικό έλεγχο είναι συνήθως αυτά που κατέχουν περισσότερο από το 25% των μετοχών, περισσότερο από το 25% των δικαιωμάτων ψήφου και το δικαίωμα να ορίζουν ή να παύουν την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Ο αριθμός των ατόμων δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον αριθμό των συμμετοχών, καθώς ένα πρόσωπο μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες από μία εταιρίες. Αν υποτεθεί πάντως ότι πρόκειται για μοναδικά πρόσωπα, 8.459 εξ αυτών διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2.735 στην Ελλάδα και 504 σε άλλες χώρες.


Βρετανία: Οι Έλληνες με Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης
Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης από το 2010 ανέρχεται σε 111.182. Μόνο το 2019 ο αριθμός αυξήθηκε κατά 31%, μετά από δύο χρόνια υποχώρησης. Το 2020, λόγω πιθανώς των περιορισμών κίνησης, σημειώθηκε μείωση κατά 76%.

Μεταξύ των σημαντικών ελληνικών επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτές των ομίλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ (παραγωγική εταιρεία Bridgnorth Aluminium και εμπορική Metal Agencies) και Πλαστικά Θράκης (Don & Low).

Από την άλλη πλευρά οι καθαρές επενδυτικές ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα ήταν το 2019 μόλις 7 εκατ. λίρες, ενώ η επενδυτική θέση ανήλθε σε 311 εκατ. λίρες.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα συνολικά βρετανικά κεφάλαια (σε όρους αποθεμάτων) στην Ελλάδα στο τέλος του 2019 ήταν 578 εκατ. ευρώ. Βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες (Vodafone), το λιανικό εμπόριο (Dixon’s – Κωτσόβολος), η υγεία (GlaxoSmithKline, BC Partners και CVC Capital), ο τουρισμός, οι κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (συμμετοχή της Brevan Howard Asset Management LLP στην Orilina Properties Real Estate Investment Company το 2019), οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες (πώληση της θυγατρικής της Τραπέζης Πειραιώς Piraeus Insurance and Reinsurance Brokerage S.A. στην Matrix Insurance and Reinsurance Brokers S.A. το 2019), η πρωτογενής παραγωγή (συμμετοχή της Lamex στην Alterra Lamex) κλπ., ενώ και η επένδυση της κινεζικής State Grid στον ΑΔΜΗΕ το 2017 πραγματοποιήθηκε μέσω της βρετανικής State Grid Europe Ltd.

Το 2019 οι περισσότερες ΑΞΕ του ΗΒ στη χώρα μας καταγράφονται στους κλάδους βιομηχανικών προϊόντων, πληροφορικής και επικοινωνιών (52 και 35 εκ. λίρες αντίστοιχα) ως και διαφόρων ειδών υπηρεσιών.