«Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ σήμερα Παρασκευή, κάνοντας αναφορά στην Αγία Σοφία αλλά και απαγγέλλοντας στίχους από ποίημα το οποίο τον είχε οδηγήσει στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους το 1998.

Πρόκειται για το ποίημα του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp, το οποίο ο Ερντογάν ως τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, το είχε απαγγείλει με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και να φυλακιστεί για τέσσερις μήνες. Μάλιστα όπως ο ίδιος είχε πει στους New York Times το 2003 ήταν κάτι για να τραβήξει την προσοχή, ώστε να εμπνεύσει τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος στη σημερινή του ομιλία παρέθεσε εκείνους τους ίδιους στίχους που τον είχαν οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα: «Οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου».

Αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, είπε ότι «Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντική η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».