O κοροναϊός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην κινεζική επαρχία Χουµπέι, στο τέλος του 2019. H υπαίθρια αγορά Χουανάν, όπου πωλούνται ζωντανά ζώα και θαλασσινά, στην πόλη Ουχάν της Κεντρικής Κίνας, παραµένει µέχρι σήµερα το πιθανότερο σηµείο όπου «γεννήθηκε» η ασθένεια. Και αυτό γιατί η πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν πρώτοι στην πόλη είχε έρθει σε επαφή µε τους χώρους της αγοράς. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το κυρίαρχο αφήγηµα για τις απαρχές της πανδηµίας που άλλαξε τη ζωή µας, γονάτισε την παγκόσµια οικονοµία και προκάλεσε µέχρι στιγµής περισσότερα από 167 εκατοµµύρια κρούσµατα και 3,5 εκατοµµύρια θανάτους. Ή µήπως όχι;

Πρόσφατο δηµοσίευµα έγκριτης αµερικανικής εφηµερίδας έβαλε και πάλι φωτιά στην παγκόσµια ερευνητική κοινότητα, επαναφέροντας το σενάριο της εργαστηριακής προέλευσης του κοροναϊού. Ο φάκελος «Γέννηση της πανδηµίας», ένα θέµα µε τεράστιες πολιτικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις, που θα καθορίσει την αξιοπιστία οργανισµών, θεσµών και κυβερνήσεων και θα δοκιµάσει διακρατικές σχέσεις, άνοιξε εκ νέου. Το µυστήριο δεν έχει ακόµη λυθεί και περιλαµβάνει ένα περίπλοκο επιδηµιολογικό παζλ, έναν πρωτοφανή πόλεµο συµφερόντων και µια αντιπαράθεση ανάµεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που αναλυτές χαρακτηρίζουν νέο Ψυχρό Πόλεµο. Σύµφωνα µε την τελευταία αποκάλυψη-βόµβα της «Wall Street Journal», που επικαλείται έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκοµείο τον Νοέµβριο του 2019. Είχαν συµπτώµατα που έµοιαζαν µε αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Την εποµένη κιόλας του δηµοσιεύµατος, επιστήµονες που απέρριπταν το ενδεχόµενο της εργαστηριακής διαρροής άρχισαν να αµφιβάλλουν. Ανάµεσά τους και ο κορυφαίος λοιµωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι. Ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τη CIA νέα, πληρέστερη έρευνα, δίνοντας διορία 90 ηµερών για τη δηµοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης. Ο προκάτοχός του, την ίδια ώρα, Ντόναλντ Τραµπ -ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον COVID-19 «κινεζικό ιό»- εµφανίζεται δικαιωµένος, καθώς ήταν πεπεισµένος ότι προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Επιστήµονες: Θα ζήσουμε COVID-26 και COVID-32 αν δεν εξιχνιάσουμε τον COVID-19


Σε ποιους πετάει το «μπαλάκι» η Ουχάν 

Το Πεκίνο αρνείται κατηγορηµατικά τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ο κοροναϊός πιθανότατα εισήλθε στη χώρα από τις εισαγωγές κατεψυγµένων τροφίµων. Η θεωρία που διακινεί η κινεζική κυβέρνηση είναι ότι ο ιός έφτασε στην Ουχάν σε κατεψυγµένα κρέατα από τη Νοτιοανατολική Ασία. Τα κρατικά µέσα ενηµέρωσης κατηγορούν την Ουάσινγκτον και τα δυτικά µέσα ενηµέρωσης ότι διαδίδουν φήµες. Αφήνουν µάλιστα υπαινιγµούς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εµφάνιση της επιδηµίας – µε τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να ενοχοποιεί εµµέσως τους Αµερικανούς στρατιωτικούς που συµµετείχαν στους Στρατιωτικούς Αγώνες της Ουχάν, το φθινόπωρο του 2019. Οι Αµερικανοί, από την πλευρά τους, έχουν αρχίσει να στηρίζουν ανοιχτά την εκδοχή του εργαστηρίου -όπως συνέβαινε επί των ηµερών Τραµπ- και στοχοποιούν το εργαστήριο βιοασφάλειας στα περίχωρα της Ουχάν, που ειδικεύεται στους κοροναϊούς, όπως αυτός που προκάλεσε τον COVID-19.

14 χώρες εξέφραζαν ανησυχία για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που μετέβησαν για αυτοψία στην Κίνα τον Φεβρουάριο


∆ιπλωµάτες των ΗΠΑ προειδοποίησαν σχετικά µε τα κενά ασφαλείας και τις συνθήκες που επικρατούν στο εν λόγω ερευνητικό κέντρο µετά από επισκέψεις, έγραφε πρόσφατα η «Washington Post», ενώ το Fox News ανέφερε ότι ο «ασθενής µηδέν» της πανδηµίας πιθανότατα µολύνθηκε από ένα στέλεχος ιού νυχτερίδας που µελετήθηκε στην εγκατάσταση και µεταδόθηκε στον ευρύτερο πληθυσµό. Το εργαστήριο P4 στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018 και ήταν το πρώτο του είδους του στην ηπειρωτική Κίνα. Σχεδιάστηκε µε τη βοήθεια της Γαλλίας ως µέρος µιας κοινής ερευνητικής πρωτοβουλίας, µε επίκεντρο τις µολυσµατικές ασθένειες, και είναι εξοπλισµένο µε υψηλή τεχνολογία.

Οι επιπτώσεις για την επιστηµονική έρευνα και το διεθνές εµπόριο

Σε µια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση, µάλιστα, ο δρ Αντονι Φάουτσι παραδέχθηκε πρόσφατα πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηµατοδότησε µε 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο της Ουχάν σε µια περίοδο 5 ετών, ώστε να µελετηθεί αν οι κοροναϊοί της νυχτερίδας µπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο. Όλα όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα δεν είναι άσχετα µε το ευρύτερο κλίµα που υπάρχει στις αµερικανοκινεζικές σχέσεις. «Η Κίνα θέλει να γίνει ηγέτιδα δύναµη στον κόσµο, να γίνει η πιο πλούσια και πιο ισχυρή χώρα. Όσο εγώ βρίσκοµαι στον Λευκό Οίκο, δεν θα επιτρέψω να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Αν επιβεβαιωθούν οι θεωρίες που σχετίζονται µε τη διαρροή εργαστηρίου, θα υπάρξουν µεγάλες επιπτώσεις για την επιστηµονική έρευνα και το διεθνές εµπόριο. Ενα τέτοιο σενάριο θα επηρέαζε τον τρόπο µε τον οποίο ο κόσµος βλέπει την Κίνα, η οποία έχει ήδη κατηγορηθεί ότι κρύβει κοµβικές πληροφορίες σχετικά µε την πανδηµία, και θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

3.5ΟΟ.ΟΟΟ ΝΕΚΡΟΙ 167.ΟΟΟ.ΟΟΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ


Στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγµή, φαίνεται να υπάρχουν δύο «σχολές». Εκείνοι που κατηγορούν το Πεκίνο για συγκάλυψη και ζητούν να διερευνηθεί τάχιστα η θεωρία της εργαστηριακής διαρροής, επιρρίπτοντας ευθύνες στο «ανελεύθερο κοµµουνιστικό καθεστώς». Και εκείνοι που συνιστούν ψυχραιµία, αναµονή και διπλωµατική στάση. Το µυστήριο, λένε, δεν πρόκειται να λυθεί χωρίς υποστήριξη από την Κίνα.

Το µόνο σίγουρο είναι πως αν δεν λυθεί, ο πλανήτης είναι «καταδικασµένος» να αντιµετωπίσει νέες πανδηµίες. Αν δεν απαντηθεί το ερώτηµα από πού προέρχεται ο κοροναϊός και ο COVID-19, «θα ζήσουµε COVID-26 και COVID-32», προειδοποίησε στις αρχές της εβδοµάδας ο Αµερικανός λοιµωξιολόγος Πίτερ Χότεζ, πιέζοντας να συγκροτηθεί ανεξάρτητη οµάδα επιστηµόνων, επιδηµιολόγων και ιολόγων, που «θα εργαστεί στην Κίνα για περίοδο έξι µηνών έως ενός έτους».