Το Ισραήλ θα προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της Pfizer κατά της covid-19, τα οποία θα λήξουν σύντομα, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή και θα προσφέρει 1 με 1,4 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer τα οποία θα λήξουν σύντομα και σε αντάλλαγμα θα λάβει τις δόσεις που η εταιρεία θα έστελνε στην Παλαιστινιακή Αρχή», οι οποίες θα έφταναν αργότερα μέσα στο έτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας του Ισραήλ.

Τα εμβόλια αυτά της Pfizer/BioNTech «θα λήξουν σύντομα», πρόσθετε η κοινή ανακοίνωση, ενώ εξηγούσε ότι η μεταφορά τους στην Παλαιστινιακή Αρχή εγκρίθηκε «με δεδομένο ότι τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του».

Πηγή από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακή Αρχής επιβεβαίωσε τη συμφωνία

Το Ισραήλ, που έχει διεξαγάγει μια από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες ανοσοποίησης του πληθυσμού του κατά της covid-19, έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν φρόντισε ώστε να διασφαλίσει πως και οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Περίπου το 55% των Ισραηλινών που μπορούν να εμβολιαστούν έχουν λάβει δύο δόσεις.

Περίπου το 30% των Παλαιστίνιων που μπορούν να εμβολιαστούν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.