Προς 1,8 εκατ. δολάρια πουλήθηκε σε δημοπρασία ένας πίνακας-σύμβολο της φιλίας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, και του Έλληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση. Πρόκειται για μία ελαιογραφία με τίτλο «The Moat, Breccles», την οποία φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Τσόρτσιλ το 1921 και πουλήθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο δημοπρασιών Philips.

Ο πίνακας βρισκόταν στη κατοχή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έως το 1961, όταν αποφάσισε να τον κάνει δώρο στον Έλληνα εφοπλιστή. Ο Βρετανός πολιτικός είχε κάνει αντίστοιχα δώρα στο παρελθόν τόσο στη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ όσο και στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Συχνός επισκέπτης Ουίνστον Τσόρτσιλ 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προκειμένου να τιμήσει τον Βρετανό πολιτικό κρέμασε το έργο του σε περίοπτη θέση, πίσω από το διάσημο μπαρ της υπερπολυτελούς θαλαμηγού του, «Χριστίνα», δίπλα σε έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως του Ελ Γκρέκο και του Γκογκέν. Να σημειωθεί ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν συχνός επισκέπτης στη θαλαμηγό και από το 1958 έως το 1963 είχε κάνει 8 ταξίδια με τη «Χριστίνα».

«Αν ο φίλος σου είναι ο Ωνάσης, ένας από τους πιο πλούσιους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θα του δώσεις κάτι αγαπημένο σου, για το οποίο είσαι υπερήφανος», είπε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του οίκου Philips, Πολ Ένγκελεν, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να δίνει ή να πουλάει τους πίνακές του. Μετά το θάνατο του Ωνάση, το 1975, η θαλαμηγός του βγήκε στο «σφυρί» και όλα τα αντικείμενα που τη διακοσμούσαν τοποθετήθηκαν σε αποθήκη. Η κληρονόμος του Ωνάση, η εγγονή του, Αθηνά, αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει τον πίνακα μετά από συζητήσεις με τον οίκο δημοπρασιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time