Είναι ο μεγαλύτερος νομικός αγώνας που έχει δει ποτέ ο κόσμος της τέχνης: ένας Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε για να αγοράσει αριστουργήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εναντίον ενός Ελβετού εμπόρου τέχνης.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ «κυνηγά» τον Ελβετό επιχειρηματία και έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, σε διάφορα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι έχει εξαπατηθεί δίνοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια για 38 έργα τέχνης που του έχει πουλήσει ο Μπουβιέ σε διάστημα μίας δεκαετίας. Στο επίκεντρο το έργο «Salvator Mundi» («Ο σωτήρας του κόσμου» ή «αρσενική Μόνα Λίζα» για πολλούς), μια αγορά που έκανε το 2013, ο πιο ακριβός και αινιγματικός πίνακας που θεωρείται έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, κάτι όμως που αμφισβητείται.

Δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν είναι ένα από τα 20 σωζόμενα έργα του Ντα Βίντσι ή αν απλώς εκείνος συνέβαλε στη δημιουργία του, εντός του εργαστηρίου του, διαφορά που θα έριχνε την αξία του κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ο πίνακας αγοράστηκε το 2005 από κερδοσκόπους για 10.000 δολάρια, 8 χρόνια αργότερα τον αγόρασε ο Μπουβιέ για 80 εκατομμύρια δολάρια και τον πούλησε για 127,5 εκατομμύρια στον Ριμπολόβλεφ.

Και ενώ ο ολιγάρχης τον δημοπράτησε το 2017 στα 450 εκατομμύρια δολάρια, σε έναν μυστικό αγοραστή που σήμερα πιστεύεται ότι είναι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, ισχυρίζεται ότι ο Μπουβιέ τον εξαπάτησε, κάτι που ο έμπορος τέχνης αρνείται.

Εmails του που διαθέτει το CNN δείχνουν την επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και ενός εκπροσώπου του Ριμπολόβλεφ, στην οποία ο έμπορος ενημέρωνε τον πελάτη του το 2013 ότι το έργο ήταν πανέμορφο, αλλά όχι καλή επένδυση. Τα πράγματα παίρνουν μια νέα τροπή, καθώς ο Ιβ Μπουβιέ είπε στο CNN ότι ετοιμάζει τη δική του μήνυση εναντίον του Ριμπολόβλεφ, για ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δουλειές και τη φήμη του. Το ερώτημα όμως παραμένει: πού βρίσκεται ο πίνακας που μπορεί να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time