Φωτιές έχει ανάψει δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν άσκησαν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα για το βιαστικό άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΕ, όπως το ρωσικό Sputnik.

Αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται ελεύθερα τουρίστες, εμβολιασμένους με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, όπως τα κινεζικά και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, εξέφρασαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτόξευσαν «καρφιά» εναντίον της χώρα μας και της Πορτογαλίας, αναφορικά στην τακτική που ακολουθούν για την υποδοχή των τουριστών που έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναννωρίζει μόνο τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ.Όμως δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα να αναγνωρίσει κι άλλα εμβόλια εφόσον όμως έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή από τις ρυθμιστικές αρχές άλλων μελών κρατών της Ε.Ε. Το ρωσικό Σπούτνικ δεν έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ αλλά έχει εγκριθεί από άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία. Πηγές της Κομισιόν επιβεβαίωσαν στο MEGA ότι βάσει κανονισμού η γερμανίδα καγκελάριος έχει δίκιο, η Μέρκελ φοβάται ότι το ρωσικό εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Δέλτα.

Νομικά μπορεί η Γερμανία να έχει δίκιο, πολιτικά όμως η στάση της εγείρει προβληματισμό. Πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η στάση της Γερμανίας δεν αποτελεί έκπληξη και αφήνουν σκληρές αιχμές ότι βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες μια πατερναλιστικής Γερμανικής λογικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε πως: «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για νέα μέτρα στα ταξίδια».

«Μην πιστεύετε πάντα στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik, η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει δικαίωμα να κάνει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει στο στάδιο της προετοιμασίας.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να υπάρξει νέα μέτρα στα ταξίδια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό. Πέρα και πάνω από αυτό, στα σύνορα κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι ποιοι επισκέπτονται την πατρίδα μας.

Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, αύριο μπορεί να είναι η Έψιλον. Αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Δεν μας δημιουργεί τρομερή ανησυχία. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι χρειάζεται πλήρης εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστους είναι πιο πιθανό να κολλήσει τη μετάλλαξη».