Κακός χαμός γίνεται στη Βρετανία ακόμη και μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, μετά το αποκαλυπτικό βίντεο που τον δείχνει να αγκαλιάζει και να φιλάει τη βοηθό του Τζίνα Κολαντάντζελο στο γραφείο του τον περασμένο Μάιο, μια εποχή που ήταν αντίθετο με τους υγειονομικούς κανόνες.

O Χάνκοκ δεν παραβίασε απλώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, φιλώντας τη βοηθό του περιπαθώς στο στόμα, αλλά απέδειξε πως είναι και άπιστος προκαλώντας πλήθος επικρίσεων για τη διπλή υποκρισία! Ο Χάνκοκ την Παρασκευή ζήτησε συγγνώμη. «Δέχομαι ότι παραβίασα τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης υπό αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Sun», που έβγαλε το θέμα, δεν συμπεριέλαβε στη συγγνώμη τη σύζυγό του, παρά μόνο τόνισε πως θέλει να είναι «με τα παιδιά του σε αυτή τη θύελλα».

Το επίμαχο βίντεο

Σε νεότερο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αποκαλύπτει πως τη βραδιά της κυκλοφορίας του επίμαχου βίντεο είχε ήδη ανακοινώνει στη γυναίκα του πως «την αφήνει», χωρίς εξηγήσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεώρησε το ζήτημα λήξαν, αλλά ο βρετανικός Τύπος και ο πολιτικός κόσμος κλιμάκωσαν τις πιέσεις, μιλώντας για μείζον θέμα ηθικής τάξης και ζητώντας την αποπομπή του, ιδιαίτερα όταν το 2020 είχε χαιρετίσει την παραίτηση ενός επιστήμονα που υπέπεσε στο ίδιο παράπτωμα.

«Εργαστήκαμε σκληρά ως χώρα για να πολεμήσουμε την πανδημία» γράφει στην επιστολή παραίτησής του που η Downing Street έδωσε στη δημοσιότητα. «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμώ είναι η ιδιωτική ζωή μου να αποσπάσει την προσοχή από τη σταθερή προσήλωσή μας στην έξοδο από την κρίση. Το οφείλουμε στο λαό, που θυσίασε πολλά στην πανδημία, να είμαστε ειλικρινείς όταν τον απογοητεύουμε όπως έκανα εγώ παραβιάζοντας την οδηγία», πρόσθεσε.

Τζόνσον για παραίτηση

Στην απάντησή του, ο Τζόνσον αναφέρει ότι λυπάται για την παραίτηση. «Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος για τις υπηρεσίες σας», ανέφερε, δηλώνοντας «ευγνώμων» για τη στήριξη που έλαβε από αυτόν. «Πιστεύω ότι η συνεισφορά σας στο λαό δεν έχει τελειώσει», κατέληξε, αν και σε άλλο έγγραφο που ήρθε στη διάθεση της «The Sun» τον χαρακτήριζε «άχρηστο»!

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ αναφέρεται επίσης στην παραβίαση της υπουργικής δεοντολογίας καθώς προσέλαβε μια γυναίκα που ήταν χρόνια φίλη του. Φωτογραφία που ήρθε στο φως δείχνει τον Χάνκοκ και την πέτρα του σκανδάλου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατά την έναρξη λειτουργίας του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού του πανεπιστημίου. Για το λόγο αυτό ζητούν και την παραίτηση της Κολαντάντζελο. Ειδικοί επίσης μελέτησαν κοινές φωτογραφίες Χάνκοκ και Κολαντάντζελο που τους δείχνουν να ανταλλάσσουν ερωτικές ματιές προσπαθώντας να κρύψουν πως κάτι συνέβαινε μεταξύ τους, ενώ από τότε που ανέλαβε υπουργός Υγείας το ζευγάρι περνούσε χρόνο μαζί, με τον κ. Χάνκοκ να την εμπιστεύεται «στα πάντα». Χθες ανακοινώθηκε πως το βρετανικό υπουργείο Υγείας θα διεξάγει ΕΔΕ προκειμένου να εξακριβώσει πώς διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης το επίμαχο βίντεο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time