Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» θα μπορούσε να καταστρέψει το καλοκαίρι της Ευρώπης, μετά και την προειδοποίηση από τη Γαλλία στους πολίτες της να μην κάνουν διακοπές σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Με τη «μετανάστευση» δεκάδων χιλιάδων παραθεριστών ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη στην ήπειρο, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, συνέστησε «προσοχή» και συμβούλεψε εκείνους που δεν έχουν κάνει ακόμη κράτηση να πάνε αλλού ή να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό.

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με σκοπό να διευκολύνουν τα ταξίδια. Όμως, το στέλεχος «Δέλτα» και η αύξηση των κρουσμάτων θέτουν εμπόδια, με ορισμένες κυβερνήσεις να καθυστερούν τα σχέδιά τους για άρση των περιορισμών, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επαναφέρουν και άλλους.

Πάνω από 4 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως

Και καθώς οι χώρες προσπαθούν να ξεπεράσουν την πανδημία, νέα στοιχεία καταδεικνύουν το ανθρώπινο κόστος, με τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων 14 ημερών στην Ευρώπη μετά την Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Και οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και η προειδοποίηση του Μπον θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψή τους.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ειδικά στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Μπον. Η γαλλική κυβέρνηση θα συζητήσει την κατάσταση τη Δευτέρα και θα μπορούσε να αναλάβει δράση, συμπεριλαμβανομένων συνοριακών ελέγχων και τοπικών περιορισμών, ώστε να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Επιβράδυνση στα ποσοστά εμβολιασμού

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δει ένα «άλμα» στα κρούσματα κοροναϊού. Στην ΕΕ, η αυξανόμενη απειλή ενός νέου κύματος συμπίπτει με μια φαινομενική επιβράδυνση στα ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένα κράτη - μέλη.

Η ισπανική περιοχή της Καταλονίας - ένας «μαγνήτης» για τους τουρίστες λόγω Βαρκελώνης - έχει σήμερα ένα ποσοστό μολύνσεων 14 ημερών στο 290 ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με έναν εθνικό μέσο όρο στο 118,5. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, δημοφιλείς στους Γερμανούς και Βρετανούς παραθεριστές, έχουν ποσοστό 191,5. Πριν από δύο εβδομάδες το ποσοστό στην Καταλονία ήταν στο 46,3 και στις Βαλεαρίδες στο 36.

Σε μια έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε επίσης έκκληση για ταχύτερους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι από την εξάπλωση των μεταλλάξεων «καταδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών».

Η Πορτογαλία, την ίδια ημέρα, ανέφερε 3.285 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τις 11 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενο στην Ελλάδα, το «Bloomberg» σχολιάζει πως τα νέα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές Ιουνίου και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένους εργαζόμενους την επόμενη εβδομάδα. Έχουν ήδη επανέλθει αυστηρά μέτρα σε χώρους όπως κλαμπ και μπαρ, μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ νεαρών που συχνάζουν σε τέτοια μέρη και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί τις επόμενες ημέρες.

Παραμένουν οι ελπίδες

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών αναμένει ότι η δραστηριότητα των ταξιδιών θα συνεχίσει να ανεβάζει ταχύτητα καθώς πλησιάζει το peak της τουριστικής περιόδου, χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών και στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.