Ο Τζον Τραβόλτα, ένας από τους ένθερμους οπαδούς της εκκλησίας της σαϊεντολογίας, την εγκαταλείπει μετά τοn θάνατο της συζύγου του και του γιου του και σύμφωνα με δημοσίευμα του New Idea. Ο ηθοποιός έχει ήδη πάρει την απόφασή του, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα τα καταφέρει, αφού ο «κύκλος» των σαϊεντολόγων δεν «σπάει» τόσο εύκολα. Υπάρχουν απόρρητες πτυχές, που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν.

Αιτία για την απόφαση του ηθοποιού είναι οι δύο τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του, ο θάνατος του 16χρονου γιου του, Τζετ, και ακολούθως της γυναίκας του, Κέλι Πρέστον, σε ηλικία 57 ετών, τον Ιούλιο του 2020, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο του μαστού. Ο ηθοποιός κατηγορεί την αίρεση για το χαμό τους, καθώς μέσα στους κανόνες της συμπεριλαμβάνεται και η «αποχή» από την ιατρική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η θρησκεία του δεν του «επέτρεπε» να πάει τον γιο του στο νοσοκομείο όταν εκείνος αρρώστησε και το ίδιο συνέβη και με τη σύζυγό του.

«Γνωστά πρώην μέλη της σαϊεντολογίας αποκάλυψαν πόσο καταχρηστική και καταπιεστική γίνεται η αίρεση, όταν νιώθει πως χάνει τον έλεγχο», αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Hollywood Reporter» και, όπως όλα δείχνουν, μάλλον αυτό είναι που καθυστερεί τον ηθοποιό από το να οριστικοποιήσει την απόφασή του. Με αφορμή την τρανταχτή αποχώρηση του Τραβόλτα, το σχετικό ντοκιμαντέρ «Going Clear» και η εφημερίδα «The Sun» αποκαλύπτουν τον καθοριστικό και τραγικό ρόλο που έπαιξε η αίρεση στις ζωές κι άλλων διάσημων προσώπων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν φύγει, κάποιοι άλλοι όχι.

Στην περίπτωση των Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν η εκκλησία έπεισε τον Τομ Κρουζ να χωρίσει τη Νικόλ Κίντμαν, ενώ της απέσπασε ιδιωτικά έγγραφα και συνομιλίες από το κινητό της τηλέφωνο. Ακόμα, έστρεψε τα υιοθετημένα παιδιά τους, Κόνορ και Ιζαμπέλα, εναντίον της, προκειμένου να κρατήσει την επιμέλειά τους ο Κρουζ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Λία Ρέμινι, «γνωρίζει πολύ καλά τις καταχρήσεις που συμβαίνουν στους κόλπους της αίρεσης, γιατί συμμετέχει». Η ίδια αποχώρησε το 2013 και έκτοτε «ενοχλεί» την αίρεση να αποκαλύψει τι έχει συμβεί στη Σέλι Μίσκαβιτζ, σύζυγο του ηγέτη της Ντέιβιντ Μίσκαβιντζ, την οποία κανείς δεν έχει δει από το 2007.

Η Λάουρα ντε Κρεσέντζο κατηγορεί την αίρεση πως την εξανάγκασε σε έκτρωση στα 17 της, εν ονόματι ενός «μεγαλύτερου καλού» και για εξαναγκασμό της σε δουλεία. Η αγωγή της εναντίον της εκκλησίας διευθετήθηκε τελικά εξωδικαστικά, με ένα ποσό που παραμένει «δεσμευτικά» άγνωστο. Το 2010, πολλοί πρώην οπαδοί κατηγόρησαν την εκκλησία για το κλίμα βίας, ενώ εναντίον του σαϊεντολόγου ηθοποιού Ντάνι Μάστερσον έγιναν και τρεις καταγγελίες βιασμού από δύο 23χρονες γυναίκες και μία 28χρονη. Τέλος, ο τραγουδοποιός και ηθοποιός Ματ Γουίλις κατήγγειλε την «πλύση εγκεφάλου» που υπέστη από την εκκλησία, προκειμένου να τον απομονώσουν από την οικογένεια και τους φίλους του, κατά την προσφιλή τους τακτική, επειδή τον εμπόδιζαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του, προσπάθεια «καταδικασμένη», όπως είπε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time