Το σκηνικό χάους που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν έρχονται να επιβαρύνουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης.

Η επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ γίνεται σε καθεστώς φόβου καθώς οι Αμερικανοί επιτελείς τονίζουν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, όχι όμως από τους Ταλιμπάν, αλλά από το Ισλαμικό κράτος.

Συγκεκριμένα, φοβούνται πως το Ισλαμικό Κράτος θα καταρρίψει κάποιο από τα μεταγωγικά αεροσκάφη, με τα οποία πραγματοποιούν ανθρωπιστικές πτήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού Αφγανοί προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αεροπλάνα των ξένων δυνάμεων που εκκενώνουν την πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος είναι ορατό. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως στρατιωτικά αεροπλάνα που φεύγουν από το Αφγανιστάν ρίχνουν φωτοβολίδες παραπλάνησης και πραγματοποιούν καταδρομικές» προσγειώσεις, καθώς φοβούνται για επιθέσεις με ρουκέτες ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Καμπανάκι» από Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, από την πλευρά του, ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν στην Καμπούλ και καλεί σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Ο οργανισμός, με έδρα την Τζέντα, που ετοιμάζει αποστολή στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει την σημασία «της ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής συμφιλίωσης», καλεί τους μελλοντικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και την διεθνή κοινότητα να φροντίσουν ώστε το Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιηθεί πλέον ως πλατφόρμα ή καταφύγιο τρομοκρατών και να μην επιτρέψει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να βάλουν πόδι στο αφγανικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο ΟΙΣ προειδοποιεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω τη αύξησης του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων και καλεί «τα κράτη μέλη, του ισλαμικούς οικονομικούς θεσμούς και τους εταίρους να λάβουν γρήγορα μέτρα για να προσφέρουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες του Αφγανιστάν που την έχουν ανάγκη.

Δεν είναι εδώ η Αλ Κάιντα

Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Hadath TV ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί τους».

Πρόσθεσε δε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

20 νεκροί, χιλιάδες τρομοκρατημένοι

Αξίζει να σημειωθεί, πως με νεότερο απολογισμό του ΝΑΤΟ τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους έξω και μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο: μια οικογένεια βρήκε ένα μικρό παιδί μπλεγμένο στο συρματόπλεγμα του αεροδρομίου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν οι γονείς τους. Μωρά δίνονταν σε στρατιώτες για να σωθούν, ενώ αρκετοί ποδοπατήθηκαν στο δρόμο προς την ελευθερία.

Οι ΗΠΑ θέλοντας να επισπεύσουν την εκκένωση από το Αφγανιστάν έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν τα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και να πραγματοποιήσουν περισσότερα δρομολόγια.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines. Τα αεροσκάφη θα παραλάβουν πρόσφυγες που έχουν δεσμούς με την ΗΠΑ και αμερικανούς πολίτες από τρίτες χώρες και όχι από το Αφγανιστάν.