Στα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την 31η Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για εκκένωση που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, βετεράνοι στρατιώτες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν όσο περισσότερους Αφγανούς μπορούν και οι ΜΚΟ τις γυναίκες. Σε ένα παράλληλο «σύμπαν», υπάρχουν επιχειρηματίες που είδαν μέσα στην ανθρώπινη απελπισία την ευκαιρία για γρήγορο χρήμα και πωλούν 6.500 δολάρια το εισιτήριο σε ιδιωτικές πτήσεις εκτός συνόρων.

Σε ρεπορτάζ της η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι τόσα ζητά ο 52χρονος Έρικ Πρινς, ιδρυτής της Blackwater, φίλος και σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και αδερφός της πρώην υπουργού Παιδείας, για κάθε Αφγανό. Προσφέρει επίσης ναυλωμένη πτήση, με επιπλέον χρέωση, για όσους θέλουν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο αλλά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πτήση. O Έρικ Πρινς, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ήταν υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και προσπαθούσε να πείσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με εργολάβους και μια ιδιωτική αεροπορία.

Εν τω μεταξύ, στο διεθνή προβληματισμό για την επόμενη μέρα από την 31η Αυγούστου κυριαρχεί το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είναι αυτήν τη στιγμή η «πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο», καθώς οι αδίστακτοι μαχητές «κάθονται» πάνω σε μια τεράστια πηγή ανεκμετάλλευτου υπόγειου πλούτου. Οι επαρχίες του Αφγανιστάν είναι γεμάτες με αποθέματα σιδήρου, χαλκού, χρυσού, άνθρακα και άλλων κοιτασμάτων, που μαζί με την παραγωγή οπίου εκτιμώνται σε αξία περίπου 2 τρισεκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Ορυχείων της χώρας. Το 2010, ανακαλύφθηκε ένα πετρελαϊκό πεδίο με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες. Πιστεύεται ότι το Αφγανιστάν διαθέτει 2,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων λιρών, και περίπου 2.700 κιλά χρυσού, αξίας 123 εκατομμυρίων λιρών.

Επίσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι μαχητές κερδίζουν περίπου 335 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, μαρμάρου, χαλκού, ψευδαργύρου, καθώς και τεράστια ποσά από το παγκόσμιο εμπόριο ηρωίνης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ