Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, με επικεφαλής έναν εκ των ιδρυτών της οργάνωσης και υπουργό Εσωτερικών, που καταζητείται από το FBI. Της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ηγηθεί ο Μουλά Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, με αντιπρόεδρο το συνιδρυτή του κινήματος, Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, όπως αποκάλυψε στο Reuters εκπρόσωπος των ισλαμιστών.

«Γνωρίζουμε πως οι πολίτες της χώρας μας ανέμεναν μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τα τέλη Αυγούστου, μαζί με τον Μουλά Μπαραντάρ, επικεφαλής του «πολιτικού γραφείου» του κινήματος, θέσεις-κλειδιά του καθεστώτος θα καταλάβουν ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και τη διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του Ισλάμ.

Ο Τζαλαλουντίν Χακανί, νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ένοπλου σκέλους των Ταλιμπάν, γνωστού ως το δίκτυο Χακανί, βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις πιο φονικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, που δεν έχουν ενταχθεί στην αμερικανική λίστα, το δίκτυο Χακανί έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Αν και είναι τμήμα των Ταλιμπάν, παρατηρητές θεωρούν ότι το δίκτυο Χακάνι, που έχει τη βάση του στο ανατολικό Αφγανιστάν και λέγεται ότι έχει ορμητήρια και σε παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν, διατηρεί την αυτονομία του λόγω της τρομακτικής φήμης του. Πιστεύουν δε ότι το δίκτυο αυτό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ταλιμπάν, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», έχει συνεργαστεί με το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν) σε επιθέσεις την τελευταία διετία.

Στο μεταξύ, σκληρές μάχες μαίνονται στην περιφέρεια Παντζίρ. Η αφγανική αντίσταση του Αχμάντ Μασούντ στην επαρχία Παντζίρ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα, αλλά και πρόθυμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τους προειδοποίησαν ότι πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν. Ο στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ δηλώνει επ’ αυτού: «Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα εμφυλίου πολέμου» την ώρα που αναλυτές ανησυχούν ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι ώριμες για να επιστρέψει η Αλ Κάιντα ή ο ISIS, μαχητές του οποίου συλλαμβάνουν οι Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν κάνουν επίδειξη δύναμης εμποδίζοντας 6 μεταγωγικά με πολίτες των ΗΠΑ να απογειωθούν, ενώ οι πιο θερμοκέφαλοι οπαδοί τους συνεχίζουν να εκτελούν κόσμο: Τον γύρο του κόσμου κάνει η εκτέλεση με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι της εγκύου πρώην αστυνομικού Μπανού Νεγκάρ. Η γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στο οικογενειακό της σπίτι, μπροστά στα μάτια του συζύγου της και των παιδιών της, στην πόλη Φιρόζκοχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ στο κεντρικό Αφγανιστάν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time