Η ανοδική τάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) σταθεροποιείται: Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, μια ακόμα δημοσκόπηση φέρει το SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς να προηγείται και μάλιστα με διαφορά από τους συντηρητικούς.

Aνοδική η τροχιά του SPD

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», οι Σοσιαλδημοκράτες επιτυγχάνουν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μια εβδομάδα και θα ελάμβαναν 25% αν διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή οι εκλογές. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται τώρα σαφώς των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των οποίων το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις μονάδες σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας και ανέρχεται πλέον στο 20%. Οι Πράσινοι χάνουν επίσης 0,5% και το ποσοστό τους μειώνεται στο 16,5%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% και ανέρχεται στο 13,5%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD),11% και της Αριστεράς (Die Linke), 7%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Insa, εάν τα προγνωστικά επαληθεύονταν θα ήταν δυνατοί πέντε κυβερνητικοί συνασπισμοί: τέσσερις από αυτούς υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και τους Πράσινους, είτε με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και Φιλελευθέρους (FDP), είτε με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), είτε ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αν δεν προκύψει κάποιος από αυτούς, τότε θα ήταν δυνατός και ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα.