Στην κατασκευή ενός γιγάντιου στρατιωτικού συγκροτήματος, για την στέγαση του υπουργείου Άμυνας της χώρας, που θα θυμίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, προχωρά η Τουρκία, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισημαίνει ότι στόχος του είναι να «εμπνεύσει φόβο» στους εχθρούς της Τουρκίας.

Το «Συγκρότημα της Ερυθράς Ημισελήνου», που τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν ήδη να βαφτίσουν «Τουρκικό Πεντάγωνο», θα στεγάζει επίσης το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα επιτελεία του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το συγκρότημα θα αποτελεί μία τουρκική αντιγραφή του αμερικανικού συγκροτήματος, ωστόσο αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, και να έχει σχήμα ημισελήνου και αστεριού, που παραπέμπει στα σύμβολα της τουρκικής σημαίας.

Θα έχει έκταση 13 εκατ. τ.μ., με τους εσωτερικούς χώρους να φθάνουν τα 890.000 τ.μ., ενώ σε αυτό θα απασχολείται προσωπικό 15.000 ατόμων.
E-DpRiSX0AQL_Sw

Ερντογάν: Σύμβολα του έθνους μας που αποπνέουν ισχύ

«Θα δημιουργήσουμε εδώ ένα κτίριο που θα εμπνέει το φόβο στους εχθρούς μας με τη μεγαλοπρέπειά του και εμπιστοσύνη στους φίλους μας», κόμπασε στη σχετική τελετή ο Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, όπως το προεδρικό μέγαρο και το πρότζεκτ της “Ερυθράς Ημισελήνου” είναι επίσης σύμβολα του έθνους μας που αποπνέουν ισχύ ενώ εξυπηρετούν και τον θεμελιώδη σκοπό τους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια εκστρατεία επίδειξης των στρατιωτικών επιτευγμάτων και της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας -προ ημερών υπέγραψε το πρώτο αναβαθμισμένο εγχώριας κατασκευής πολεμικό drone Akinci («Επιδρομέας») - σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη δημοσκοπική του κατρακύλα, λόγω του πληθωρισμού, των φονικών πυρκαγιών του Αυγούστου και της άφιξης νέων προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Ανήμερα της Ημέρας της Νίκης η τελετή

Η σημερινή τελετή για το νέο κτιριακό σύμπλεγμα του υπουργείου Άμυνας έγινε ανήμερα της Ημέρας της Νίκης για τον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν έκανε μάλιστα παζάρια με τους εργολάβους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποσπάσει την υπόσχεσή τους ότι το τουρκικό Πεντάγωνο θα είναι έτοιμο πριν τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Δίπλα στο υπό ανέγερση κτίριο στην Άγκυρα, βρίσκεται και το αρχηγείο των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, της ΜΙΤ.

«Βουτιά» στη δημοτικότητα Ερντογάν

Οι πλημμύρες στις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και οι φωτιές στα νότια παράλια της χώρας προκάλεσαν το θάνατο περίπου εκατό ατόμων τον περασμένο μήνα, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά ΜΜΕ με μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων να τρέχουν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα προκάλεσαν κατακραυγή στη χώρα, που φιλοξενεί ήδη πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, ως επί το πλείστον από τη Συρία.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, η δημοτικότητα του Ερντογάν έπεσε στο 38% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2015.