Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις δοκιμές στη θάλασσα της νέας τουρκικής φρεγάτας «Istanbul».

Ακόμη, η Άγκυρα συνεχίζει να ναυπηγεί τρεις φρεγάτες στα τουρκικά ναυπηγεία και στόχος του είναι ο διπλασιασμός τους μέσα σε τρία χρόνια. Ακόμη, το 75% του πλοίου είναι τουρκικής κατασκευής. Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το μαχητικό ΚΑΑN θα είναι έτοιμο να απογειωθεί στα τέλη του 2023. Ωστόσο θα μπορεί να ενταχθεί στον δυναμικό της αεροπορίας κοντά στο 2030. Έτσι οι Τούρκοι προσανατολίζονται στα Eurofighter για να καλύψουν το κενό.

Μέσα στα επισπεύδοντα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι και το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάζεται να πετάξει στα τέλη του 2023. Στόχος του Ερντογάν είναι η Τουρκία να κατέχει όπλα σε κάθε πεδίο – στον αέρα, στην στεριά και στην θάλασσα. Το όνομα του αεροσκάφους είναι ΚΑΑΝ, το οποίο είναι ένας ιστορικός τίτλος που χρησιμοποιείται από τους ηγεμόνες των τουρκικών και μογγολικών κρατών.

Σημειώνεται ότι το KAAN θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των δοκιμών μέσα σε δύο χρόνια και θα μπει σε χρήση από τον τουρκικό στρατό. Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 του τουρκικού στρατού. Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες, είπε ο Ερντογάν. Το μαχητικό μήκους 21 μέτρων μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζοντας το όνομα του νέου τουρκικού μαχητικού άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενόχληση ορισμένων «στην άλλη όχθη του νερού».

Στο προσκήνιο ξανά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας

Αν και ο Ερντογάν επανέφερε την Γαλάζια Πατρίδα, κατά την προεκλογική περίοδο, από ότι φαίνεται αποτελεί τμήμα της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που οικοδομεί ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων αναφερόμενος στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ανέφερε: «Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα».

Άλλωστε, η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί την ενοποίηση σε ένα καθολικό σχέδιο των κατά καιρούς τουρκικών διεκδικήσεων και εντάσσεται στην νεοοθωμανική ατζέντα του Ερντογάν. Αφορά στη μεθόδευση της επανάκαμψης της σύγχρονης Τουρκίας στους ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους όπου ιστορικά επιδρούσε και κυριαρχούσε ή διεκδικούσε την ηγεμονία η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Προς τι η εμμονή Ερντογάν με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Πολλές φορές ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει την δυσαρέσκεια του με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος και συγκεκριμένα τον εξοπλισμό των νησιών. Πρόσφατα μάλιστα είχε αναφέρει πως στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, πρόκειται να θέσει το θέμα στον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας «Κύριε Πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά - Πού το πάτε;».

Ακόμη, είχε πει: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα αντί να τη αυξήσουμε. Θα τα πούμε λοιπόν και εκεί. Φυσικά υπάρχει κάτι εδώ. Ξέρουμε και το τι θα πούμε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Που θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σου δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν και δεν σας ζητούν χρήματα;». Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».