Να αθετήσει τρεις δεσμεύσεις από το προεκλογικό του μανιφέστο μέσα σε μόλις τρεις ώρες, κατάφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μια αναθεώρηση των προγραμμάτων υγείας και κοινωνικής περίθαλψης.

Ο πρωθυπουργός αψήφησε την οργή των Τόρις και ανακοίνωσε μια αύξηση 1,25% στις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης (NIC) από το επόμενο έτος, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας λόγω κοροναϊού, καθώς και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής περίθαλψης.

Η απόφαση αυτή ήρθε να ακυρώσει πρακτικά μια προσωπική δέσμευση που έλαβε ο ίδιος προσωπικά στο μανιφέστο των Συντηρητικών το 2019, όπου είχε πει: «Δεν θα αυξήσουμε τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή της Εθνικής Ασφάλισης».

Και ήρθε ελάχιστες στιγμές προτού η κυβέρνηση εγκαταλείψει άλλη μία δέσμευση, εκείνη προς τους ηλικιωμένους, για την προστασία του τριπλού κλειδώματος των συντάξεων.

Προδοσία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων

Όπως αναφέρει η «Mirror», η παράβαση μιας δέσμευσης μανιφέστου θεωρείται παραδοσιακά εκτός ορίων για τους πολιτικούς, καθώς ισοδυναμεί με μεγάλη προδοσία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

Αλλά η κυβέρνηση έχει επικαλεστεί τις εξαιρετικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία για την εγκατάλειψη υποσχέσεών τους προς το εκλογικό σώμα.

Ποιες οι δεσμεύσεις που αθέτησε ο Τζόνσον:

Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την Εθνική Ασφάλιση

Ο Τζόνσον είχε δεσμευτεί προσωπικά στο μανιφέστο των Συντηρητικών του 2019 ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν εάν οι Τόρις κερδίσουν τις εκλογές. «Δεν θα αυξήσουμε τον συντελεστή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ ή Εθνικής Ασφάλισης », είπε, μαζί με άλλες πέντε προσωπικές δεσμεύσεις.

Όμως, επίσης, υποσχέθηκε ότι είχε ένα σχέδιο για να διορθώσει την κοινωνική περίθαλψη όταν έγινε αρχηγός των Τόρις, νωρίτερα εκείνο το έτος.

Μετά από δύο χρόνια, ο Τζόνσον αποκάλυψε τελικά ένα σχέδιο για την επιδιόρθωση του προβληματικού κλάδου - και εγκατέλειψε τη φορολογική του δέσμευση για να το κάνει.

Από το επόμενο έτος, εργαζόμενοι και εργοδότες θα βλέπουν ένα 1,25% στην Εθνική Ασφάλιση, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια ετήσια ενίσχυση του NHS και της περίθαλψης, ύψους 12 δισ. λιρών.

Τριπλό κλείδωμα συντάξεων

Λίγες στιγμές αφότου ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το σχέδιό του στους βουλευτές, η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Τερέζα Κόφι, γνωστοποίησε ότι άλλη μία βασική προεκλογική δέσμευση αποδυναμώνεται.

Το τριπλό κλείδωμα των συντάξεων - το οποίο εγγυάται ότι οι συντάξεις θα αυξάνονται σύμφωνα με όποιο είναι υψηλότερο από τα κέρδη, πληθωρισμός ή 2,5% - θα ανασταλεί για ένα έτος, λόγω στρέβλωσης των μισθών που προκλήθηκε από την πανδημία.

Κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να πουλάει το σπίτι του

Το μανιφέστο των Τόρις ανέφερε ρητά ότι «κανένας πολίτης που χρειάζεται περίθαλψη δεν θα πρέπει να εξαναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του για να την πληρώσει». Αλλά το νέο σχέδιο κοινωνικής περίθαλψης της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αυτή τη ρητή δέσμευση.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο 86.000 λιρών για τα εφ’ όρου ζωής έξοδα περίθαλψης. Αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι οι άνθρωποι δεν θα χάσουν τα σπίτια τους. Επίσης, δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που πληρώνουν για την υγεία τους τώρα δεν θα καλύπτονται μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι άνθρωποι που δεν μένουν στο σπίτι τους (ή των οποίων ο σύντροφος δεν ζει εκεί) θα πρέπει να το υπολογίζουν ως περιουσιακό στοιχείο. Επομένως, εκτός εάν έχουν 86.000 λίρες σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν το σπίτι τους για να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Δεν είναι οι πρώτες υποσχέσεις που αθετεί ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον έχει ήδη αθετήσει μια δέσμευση σχετικά με την αποστολή ξένων ενισχύσεων για τους φτωχότερους του κόσμου. Οι Τόρις είχαν δεσμευτεί να συνεχίσουν να ξοδεύουν το 0,7% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει αυτήν την υπόσχεση νωρίτερα φέτος.

Οι δαπάνες εξωτερικής βοήθειας μειώθηκαν στο 0,5%, παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις από φιλανθρωπικά ιδρύματα και πολιτικούς για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η περικοπή 4 δισ. λιρών.