Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής στο Πεκίνο έδωσαν το «παρών» περισσότερα από 500 ρομπότ!

Μία νοσοκόμα-ρομπότ, ένα ρομπότ που παίζει Σοπέν και Μπαχ στο πιάνο, ένας κινεζόφωνος Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι κάποια από τα θαύματα της τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζουν πάνω από 110 εταιρείες που εκθέτουν τις καλύτερες και εξυπνότερες δημιουργίες τους στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Etrong στο Πεκίνο.

Ρομπότ που απολυμαίνουν το χώρο

Στο βιομηχανικό πάρκο του E-Town της περιοχής Daxing της πόλης μπορεί να θαυμάσει κανείς από ένα πιστό σκυλί-φύλακα, ρομπότ που απολυμαίνουν το χώρο, ρομπότ βιομηχανικών γραμμών συναρμολόγησης έως ανθρωποειδή ρομπότ ικανά να εκτελέσουν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, την πρώτη μέρα, την παράσταση στην τεχνολογική Μέκκα της περιοχής Ντασίνγκ έκλεψε ο κινεζόφωνος «Albert Einstein», ένα από τα πιο ευφυή ανδροειδή που αναπτύχθηκαν ποτέ και επικοινωνεί άπταιστα στα μανδαρινικά.

Το ευφυές σκυλί 

Επίσης, το ευφυές σκυλί, το οποίο κατασκευάστηκε από την DeepRobotics, είναι εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ποιότητας και αισθητήρες ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύει το χώρο σε πραγματικό χρόνο, να είναι ευέλικτο και σταθερό ώστε να ανεβαίνει σκάλες ή να πηδάει, ενώ «το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε ορισμένες εργασίες και σε περίπλοκες ή επικίνδυνες καταστάσεις», σύμφωνα με το διευθυντή μάρκετινγκ της εταιρείας.

Το ρομπότ νοσηλείας και εκείνα που παίζουν σκάκι

Το ρομπότ νοσηλείας είναι ένα μηχανοποιημένο αναπηρικό αμαξίδιο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μπανιέρα ή τουαλέτα και μετά στο κρεβάτι μόνο του. «Δουλειές που οι περισσότεροι νέοι σήμερα δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν» σύμφωνα με τον εφευρέτη του. «Επομένως, υπάρχει ένα τεράστιο κενό στους εργαζόμενους που μπορούν να φροντίσουν ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία και αυτό το χάσμα έχει φέρει μεγάλα προβλήματα στη χώρα και την κοινωνία». Άρα, άκρως απαραίτητο σε μια χώρα με πολλούς ηλικιωμένους, όπως η Κίνα.

Ένα άλλο ανθρωποειδές ρομπότ με ύψος 1,45 μέτρα και βάρος 77 κιλά μπορεί να παίζει πιάνο και σκάκι, να γράφει, να σχεδιάζει εικόνες, να προσφέρει μασάζ, να εκτελέσει δουλειές όπως να βάζει σκούπα ή να χειρίζεται καφετιέρες και να ανοίγει το ψυγείο. Άλλα ανθρωποειδή έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν γνώσεις και να βοηθούν στην εκπαίδευση, όντας ικανά να απαντήσουν σχεδόν σε κάθε ερώτηση που τίθεται από έναν συνηθισμένο άνθρωπο - καθιστώντας τα ιδανικά για μουσεία, τουριστικά αξιοθέατα, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροδρόμια.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην παράδοση δεμάτων ήταν επίσης εκεί, με ένα ρομπότ σχεδιασμένο να μεταφέρει πακέτα στο κατώφλι ενός πελάτη και να τα απελευθερώνει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Τέτοια ρομπότ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, καθώς μειώνουν την επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο άρα και τον κίνδυνο μετάδοσης. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ 2021 θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Δείτε φωτογραφίες








*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time