Είναι σίγουρα ακόμη πολύ νωρίς για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας να ανοίξουν σαμπάνιες. Αλλά ίσως θα πρέπει να βάλουν κανένα μπουκάλι στον πάγο, σχολιάζει το «Politico».

Στο τριμερές ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής -την προτελευταία συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για την καγκελαρία- το μεγάλο φαβορί, ο Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος του SPD και νυν αντικαγκελάριος, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ως ο ξεκάθαρος νικητής.

Δύο δημοσκοπήσεις μετά τη συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θεατές βρήκαν τον Σολτς ως τον ισχυρότερο υποψήφιο στη «μάχη» για την καγκελαρία – με μια σημαντική διαφορά - βάσει μιας σειράς κριτηρίων, από τη συμπάθεια έως την ικανότητα.

«Μονομαχία» για δύο

Με το κεντροαριστερό SPD να προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες δημοσκοπήσεις και λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ημέρα των γερμανικών εκλογών, η «μάχη» για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στα «χέρια» του Σολτς.

Αυτό θα τον έβαζε στη θέση του «οδηγού» σε μελλοντικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν είτε συνεργασία με τους «Πράσινους» και το «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» είτε μια «αριστερή» συμμαχία με τους «Πράσινους» και την «Αριστερά».
Παρόλο που ο Άρμιν Λάσετ (πρόεδρος του CDU) κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα κατά του Σολτς με την άψογη κριτική του για τον χειρισμό των υποθέσεων από το SPD, δεν κατάφερε να βρει μια νοκ-άουτ γροθιά.

Ο Λάσετ έβαλε τον Σολτς σε αμυντική θέση, αλλά ο τελευταίος κατάφερε να αμβλύνει τις κατηγορίες, τουλάχιστον εν μέρει, με μια ήρεμη αντεπίθεση. Ο Σολτς κατάφερε ακόμη και να εξηγήσει και μια επιδρομή στο υπουργείο του την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε κατηγορίες για αποτυχία αξιωματούχων να αναζητήσουν αναφορές για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε μια σπάνια «λάμψη» επιθετικότητας, ο Σολτς χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Λάσετ «ανήθικες» και «ανέντιμες». Στο τέλος, οι θεατές έμειναν με ένα απροσδιόριστο «είπε, είπε», δίνοντας τη δυνατότητα στον Σολτς να υπερασπιστεί τη θέση του.

Αουτσάιντερ η Αναλένα Μπέρμποκ

Η καλύτερη παράσταση της βραδιάς, τουλάχιστον κατά την άποψη πολλών αναλυτών, προήλθε από την υποψήφια των «Πρασίνων», Αναλένα Μπέρμποκ.
Στέκοντας στο πόντιουμ μεταξύ των δύο άλλων υποψηφίων, και οι δύο αρκετά μεγάλοι για να είναι πατεράδες της, η Μπέρμποκ παρουσιάστηκε ως η φωνή του μέλλοντος, επικεντρωμένη όχι στη διαμάχη του παρελθόντος αλλά στη διάσωση του πλανήτη.

Ωστόσο, δεδομένης της απότομης πτώσης των «Πρασίνων» τις τελευταίες εβδομάδες, η απόδοση της Μπέρμποκ είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πτώση της σήμαινε ότι η συζήτηση της Κυριακής ήταν ουσιαστικά μια μονομαχία μεταξύ του Σολτς και του Λάσετ και οι δυο τους αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την Μπέρμποκ για να επικεντρωθεί ο ένας στον άλλο.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ έδειξαν ότι η αντιπαράθεση δεν άλλαξε τη γνώμη πολλών ψηφοφόρων σχετικά με τους τρεις υποψηφίους.

Πριν από τη συζήτηση, το 43% των ερωτηθέντων από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον Σολτς, το 19% στον Λάσετ και το 13% στην Μπέρμποκ. Μετά το ντιμπέιτ, το ποσοστό του Σολτς παρέμεινε αμετάβλητο. Οι Λάσετ και Μπέρμποκ είδαν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται, αλλά παρέμειναν πολύ πίσω από εκείνα του υπουργού Οικονομικών.

Οι τρεις υποψήφιοι αναμένεται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο την ερχόμενη Κυριακή για τελευταία φορά. Εάν και αυτό το ντιμπέιτ μοιάζει με αυτό της Κυριακής, το SPD μπορεί να αρχίσει να… παραγγέλνει περισσότερα μπουκάλια σαμπάνιας.